Löfvens regering får bakläxa: ”Ingen minister yngre än 38”

SSU:s ordförande är besviken på nya regeringen

Uppdaterad 2019-01-22 | Publicerad 2019-01-21

Stefan Löfven får bakläxa för sin nya regering – av sitt eget ungdomsförbund.

Förra gången var två ministrar under 30 år, i dag är ingen yngre än 38.

– Yngsta ministern 38 år – och miljöpartist, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

Den nya regering som Stefan Löfven (S) presenterade på måndagen har en tyngd i fråga om erfarenhet och ålder.

Äldst är nya EU-ministern Hans Dahlgren (S) med sina 70 år och yngst är Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister som är 38 år.

Även jämställdhetsministern, Åsa Lindhagen (MP), som också har ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, är 38 år, om än några månader äldre än Lind.

40 år – yngste S-ministern

Yngst av S-ministrarna är civilminister Ardalan Shekarabi med 40 år på nacken.

Det får tummen ned av Socialdemokraternas ungdomsförbund.

– Det är riktigt, riktigt kasst att den yngsta ministern är 38 år och miljöpartist. Det är en försämring. Löfvens första regering hade två S-ministrar under 35 år, säger Philip Botström.

Förra gången Stefan Löfven bildade regering, 2014, utsågs både då 27-åriga Aida Hadzialic och 29-åriga Gabriel Wikström till ministrar. Båda har dock sedan dess lämnat regeringen, Hadzialic efter att ha kört bil alkoholpåverkad och Wikström till följd av utbrändhet.

Att Löfven gör annorlunda i dag menar Botström kan straffa sig, eftersom Socialdemokraterna har svårt att attrahera unga väljare.

– Socialdemokraterna ska vara ett parti och leda en regering som återspeglar hela befolkningen, har mångfald och vill lyfta fram nya personer med förmåga att växa, då hade man kunnat välja åtminstone ett statsråd under 35 år.

Ingen integrationsminister

Men SSU är också kritiskt till att Löfven har struntat i att utse en integrationsminister, trots att frågorna ska vara prioriterade för den nya regeringen.

– Att i det läget inte ha en minister som har ett samlat ansvar och befogenhet tycker vi är märkligt och sänder en konstig signal, säger Boström.

Ansvaret för integrationsfrågorna i den nya regeringen fördelas på flera olika statsråd, bland annat på arbetsmarknads- respektive utbildningsdepartementet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!