Annie Lööf riskerar svekdebatt: ”Kan få hård kritik”

Centerpartiet har öppnat för Stefan Löfven

Uppdaterad 2018-12-06 | Publicerad 2018-12-05

Annie Lööf sa att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul åt Socialdemokraterna.

Några år senare sitter hon i förhandlingar med Stefan Löfven om att släppa fram honom som statsminister.

Om partierna når en uppgörelse riskerar hon en svekdebatt.

– Lööf riskerar hård kritik, säger Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs Posten.

Annie Lööf,  Centerpartiet.

I förra veckan meddelade Liberalerna och Centerpartiet att de är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. I gengäld krävde partierna rejäla politiska eftergifter.

Nästan tre månader efter valet pågår nu skarpa politiska förhandlingar mellan S, MP, L och C.

Hårdast i tonen har Annie Lööf varit. I förra veckan överlämnade hon en kravlista till Löfven. I går skrev hon att svaret hon fått var ett ”skambud” men att hon var beredd att ge Löfven en sista chans.

Före valet fördes det fram i debatten att de löften som Lööf gett, med udden mot både S och SD, inte skulle gå att förena. Att hon skulle tvingas välja mellan att släppa fram Löfven eller sitta i en SD-stödd regering.

Frågan är pikant för Lööf. För några år sedan, 2013, sa hon att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till S.

C-ledaren har dessutom sagt att hennes parti inte skulle släppa fram en S/MP-regering på nytt.

Annie Lööf riskerar svekdebatt

Hur förhandlingarna med Löfven slutar vet ingen, men klart är att Lööf riskerar en svekdebatt om C når en uppgörelse med S. Det tror bland annat Karin Svanborg-Sjövall, vd på den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare.

– Hon kommer inte undan en sådan debatt. Annie Lööf har lovat ett antal saker som har visat sig vara ganska svårförenliga. Tittar man på den politik som C gick till val på är det den mest marknadsliberala i hela riksdagen. Det antyder ju också att partiet vill se en regering som möjliggör den politiken. Då har man nu hamnat i ett lite konstigt läge där man måste förklara för sina väljare hur man ska få mer borgerlig politik med en vänsterregering, säger hon.

Men Karin Svanborg-Sjövall menar samtidigt att Lööfs många nya väljare inte prioriterar den ekonomiska politiken högst.

– Den nya väljarbasen prioriterar SD-motstånd högre än den ekonomiska politiken. Samtidigt finns det en ganska stor del av väljarbasen som har valt C just på grund av att de är marknadsliberala, att de är ett företagarparti. För den basen är det ju extremt viktigt att hon säljer sig väldigt dyrt, om hon ska sälja sig till S.

– Hon måste övertyga dem om att de kommer att få mer skattesänkningar och mer radikala reformer på arbetsmarknaden med Löfven än vad de skulle få med Ulf Kristersson. Nu försöker hon tvinga Löfven att aktivera den riksdagsmajoritet som finns i flera av de här frågorna, istället för att göra det själv.

”Beror på innehållet”

Det har gått 20 år sedan det senaste samarbetet på riksnivå mellan S och C avslutades. Under den tiden spelade C-politikern Anders Ljunggren en viktig roll när det gällde samarbetet med det S-styrda finansdepartementet.

Om S och C når en uppgörelse spår han nu att Annie Lööf kommer utsättas för en intensiv kritik från höger.

– Det är moderater, sverigedemokrater och förmodligen också kristdemokrater. Det är självklart. Hur den egna partiopinionen reagerar beror på innehållet i uppgörelsen, säger han.

Ljunggren, som uppfattar att Lööf har ett starkt stöd i C, menar att kritiken från andra partier går att leva med.

– Det är svårare att leva med en kritik om att den politik man förväntat sig att partiet ska föra, att den inte förs.

Håkan Boström, ledarskribent på liberala Göteborgs Posten, spår att Lööf riskerar en svekdebatt och hård kritik, framför allt inom borgerligheten i stort.

”Alla politiker kan riskera svekdebatter”

– Bland sina egna partimedlemmar verkar hon ha stöd. Hon borde inte ha låst fast sig så hårt. Det är egentligen två oförenliga positioner, att avsätta Löfven och att ändå inte släppa fram Ulf Kristerssons regering.

– Hon hade kunnat säga att vi kommer inte att sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna men vi låter Ulf Kristersson pröva. Det borde hon ha haft som utgångspunkt.

Patrik Oksanen, ledarskribent på centerpartistiska Hudiksvalls Tidning och Hela Hälsingland:

– Alla politiker kan riskera svekdebatter i det här parlamentariska läget. Men den frågan bör vänta till vi vet om det blir någon överenskommelse och vad den innehåller.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!