Rosornas krig – om Januariavtalet

Handels ordförande Susanna Gideonsson kritiserar Socialdemokraterna

Publicerad 2019-04-10

Ett nytt rosornas krig är i antågande.

Fackförbundet Handels är starkt kritiskt till Socialdemokraterna – och Januariavtalet med C och L.

– Det får inte innebära att S slutar driva socialdemokratisk politik, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande.

Bakgrunden till den fackliga ilskan är regeringens ovilja att gå vidare med sitt eget utredningsförslag för ett hållbart arbetsliv.

Utredaren Anders Wallner, tidigare partisekreterare (MP), föreslog åtgärder som att avskaffa allmän visstid, stoppa påtvingad hyvling av arbetstid och stärkt rätt till heltid, vilket facken länge velat och som S gick till val på.

Men efter Januariavtalet, där det bland annat slås fast att arbetsrätten ska utredas och moderniseras, har frågan stannat av.

Stefan Löfven (S) Sveriges statsminister, Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund, och Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister.

Tassar kring C och L

Besvikelsen inom facken är nu stor.

Susanna Gideonsson, som är ordförande i Handelsanställdas förbund och själv invald i S verkställande utskott, skräder inte orden när hon ger sin bild i en debattartikel i Arbetet.

Hon riktar in sig på arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som är ansvarig för jobbfrågorna i regeringen:

”Tassandet kring Centerpartiets och Liberalernas hindrande av reformerna är underligt. Varför ska Ylva Johansson som socialdemokratiskt statsråd vara den som för ut C och L:s arbetarfientliga politik? Låt dem göra det själva”, skriver hon.

Enligt Gideonsson, som utvecklar sina tankar i en intervju med Aftonbladet, äventyrar S mycket genom kompromisserna med mittenpartierna.

– Risken är att det blir otydligt för väljarna. S behöver vara tydligare med vad som är egen politik och vad som är en förhandlingsöverenskommelse. Ibland måste man också våga vara tuff och ta strid om frågor som är viktiga för väljarna, säger hon.

Riskerar kärnväljarna

Handelsbasen menar att S riskerar att stöta sig med sina egna sympatisörer genom sitt agerande och strategin i samband med Januariavtalet.

– Om S aldrig tar strid om några frågor kommer även partiets kärnväljare att ställa sig frågan: varför ska jag stödja dem? Det kanske inte är möjligt att vinna hyvlingsfrågan i riksdagen. Men om S ger sig utan strid, hur ska väljarna då kunna veta vad partiet står för?

I debattartikeln i Arbetet trycker Susanna Gideonsson dessutom på att S har ett särskilt ansvar att verka för arbetarklassens väljare.

”Om det inte är möjligt att genomdriva reformer som gynnar arbetarklassen och som man lovat väljarna måste det göras tydligt att det inte är ett frivilligt val. Annars blir väljarnas straff hårt i valet 2022”, skriver hon och avslutar med att lova att Handels kommer att driva frågan vidare, bland annat i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. 
 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!