Partiledarnas krismöte om corona

Publicerad 2020-03-11

Stefan Löfven har bjudit in alla partiledare till krismöte om corona.

Målet är att nå en bred enighet – men åsikterna är många.

– Rekommendationer eller bindande beslut om folksamlingar eller stora möten måste fattas omedelbart, säger Ulf Kristersson (M).

När statsminister Stefan Löfven (S) i går höll presskonferens meddelade han att han bjudit in alla övriga partiledare till ett möte om coronavirusets spridning.

På mötet på regeringskansliet, som inleddes klockan 11.00 i dag, fick de information av myndigheter och vilka åtgärder regeringen planerar för att hindra spridningen. Flera av partiledarna hade krav med sig till mötet.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kräver, precis som LO, att karensavdraget slopas omgående så att människor som känner sig krassliga ska kunna stanna hemma utan att förlora pengar.

Han efterlyser också ett bredare samarbete mellan regeringen och oppositionen.

– Allt fokus ska var på gemensamma lösningar. Men det viktigaste nu är att alla lyssnar på experterna, säger han.

Åkesson kritisk

SD:s Jimmie Åkesson var kritisk mot regeringen redan på väg in på mötet.

– Jag vill ha svar på frågor, varför gör svenska myndigheter andra bedömningar än andra länders myndigheter, som till exempel Danmark som infört helt andra åtgärder än vad vi gjort i Sverige. Varför ligger vi en vecka efter?

– Det är lite signifikativt för den svenska regeringen generellt, att man ligger långt efter andra länder alltid. Det är möjligt att man gör det på goda grunder, då får man väl berätta det då. Men jag är skeptisk.

M-ledaren Ulf Kristersson skulle på mötet lyfta frågan om skyddsutrustning, som munskydd och plasthandskar. På sikt måste Sverige öka den egna produktionen av sådant material, menar M.

Dessutom är M beredda att se över om inte staten kan ta över sjuklöneansvaret, för att stötta företag och kommuner.

Precis som V vill M också att karensavdraget slopas tillfälligt.

Efter mötet sa han att informationen de fått var bra.

– Men vi väntar fortfarande på de skarpa besluten. Rekommendationer eller bindande beslut om folksamlingar eller stora möten måste fattas omedelbart. Tar det tid att få fram ett formellt beslut måste regeringen ha en mycket skarpare rekommendation än vad man har just nu, säger Kristersson.

”Skydda sin omgivning”

Miljöpartiets Isabella Lövin sa att det inom kort kan bli aktuellt med att stora folksamlingar förbjuds för att hindra spridningen.

Folkhälsomyndigheten har ju signalerat att man kan komma att begränsa stora folksamlingar, säger hon.

Liberalernas Nyamko Sabuni menade att det både är viktigt att ta situationen på allvar, men att mana till lugn. Hon berättade också att hon låtit bli att besöka sin pappa, som bor på äldreboende, de senaste veckorna.

– Det är viktigt att skydda sin omgivning, säger hon.

Senare i dag presenterar regeringen och samarbetspartierna en extra ändringsbudget till följd av coronavirusets spridning.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen