Nya samtal om gängvåld nästa vecka

Uppdaterad 2019-09-06 | Publicerad 2019-09-05

De politiska samtalen om gängvåldet fortsätter nästa vecka.

Då ska även rikspolischefen och riksåklagaren delta.

– Vi har haft ett konstruktivt samtal, säger Mikael Damberg, inrikesminister (S).

Det första samtalet mellan alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har avslutats. Inrikesminister Mikael Damberg och hans partikamrat, justitieminister Morgan Johansson (S), beskrev efteråt mötet om hur man ska knäcka gängvåldet som ”konstruktivt”.

– Vi har haft ett konstruktivt samtal och vi har också bestämt att vi ska träffas igen, redan nästa vecka, säger Damberg.

Vid det mötet kommer bland annat rikspolischefen Anders Thornberg och riksåklagaren Petra Lundh att delta, menade inrikesministern och slog fast att de sakpolitiska diskussionerna dessutom kommer att inledas på allvar då.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S).

Morgan Johansson tillade att partierna bestämt att hålla en hög takt i diskussionerna och att i nästa steg inleda sakpolitiska förhandlingar. Inför mötet ska partiernas olika förslag samlas in.

– Från regeringens sida är vi pragmatiska och inriktade på att kunna göra en överenskommelse med de partier som kan komma överens, säger han.

Förebyggande åtgärder

Enligt Johansson går regeringen in med ambitionen att inte på förhand säga nej till förslag och han framhåller också att det är bra om det blir en stark uppslutning bakom nya lagstiftningar som kan bli aktuella.

Vad tycker Socialdemokraterna är viktigast på kort sikt?

– Vi har en rad lagstiftningsärenden på väg fram, till exempel datalagring, hemlig dataavlyssning och en del annat. Men sedan är vi också angelägna om att se åtgärder på det förebyggande området, säger Johansson.

Mikael Damberg säger att regeringens ambition är att komma snabbt framåt, vilket bland annat den politiska oppositionen har krävt.

– Jag förstår att det finns en frustration över att de här åtgärderna behöver komma på plats tidigare. Och jag tycker att om vi kommer överens om vad som bör göras bör vi också komma överens om när det ska göras, så det blir ett tryck på hela systemet att leverera.

SD: ”En missbedömning”

Inte heller Damberg vill i dag stänga dörren för några andra partiers förslag.

– Nu vill vi starta diskussionen och komma överens över blockgränsen och då måste man ge och kunna ta.

I samtalen vill han se förslag både för akuta åtgärder här och nu men också för effekt som på längre sikt kan trycka tillbaka gängen.

Hur många samtal som kan komma att krävas mellan partierna ville inte ministrarna sia om. I stället inskärpte de vikten av att komma framåt.

Efter mötet gav Sverigedemokraterna, som inte var inbjudna, sin syn på frågan.

– Jag tror regeringen försöker sondera terrängen kring vilka förslag det finns en riksdagsmajoritet kring. Det är klart att om vi inte finns med, som representerar 17 procent av svenska folket, så blir det en missbedömning av hur läget ligger, säger rättspolitiske talespersonen Adam Marttinen.

Han fortsätter:

– Hade vi varit på plats hade vi tryckt på för exempelvis för att införa ett system med anonyma vittnen i domstolar, som det finns en majoritet för sedan tidigare.

På kort sikt menar SD att man kort sikt behöver sätta upp fler övervakningskameror i utsatta områden.

– På lite längre sikt behövs lagstiftning som ändrar spelreglerna, som gör att gängkriminella enklare åker dit för de brott som begås, Marttinen.

SD vill även att människor ska få vittna anonymt och införa ett system med kronvittnen, där polisen får förhandla med kriminella som kan få strafflättnader om de sätter dit sina medkriminella.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.