Så ska S stoppa ”fake news” på nätet

Uppdaterad 2017-03-27 | Publicerad 2017-02-22

Clintons pedofilnätverk i USA, rysk desinformation om svenska statsråd och falska påståenden om flyktingbudgeten.

Socialdemokraterna tänker nu ta ett krafttag mot ”fake news” som florerar på nätet.

– Det här är ett jättestort problem. Det riskerar att skada tilliten till samhället, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förekomsten av falska nyheter, eller ”fake news”, har den senaste tiden debatterats flitigt. Under valrörelsen i USA spreds till exempel uppgifter om att demokraternas kandidat Hillary Clinton drev ett pedofilnätverk från en pizzeria i Washington. Donald Trump har också upprepade gånger anklagat etablerade medier för att förmedla ”fake news”.

Falska nyheter eller uttalanden har också förekommit i Sverige. Aftonbladet rapporterade nyligen att falska uttalanden från utrikesminister Margot Wallström spridits på ett ryskt Twitterkonto. Även försvarsminister Peter Hultqvist har figurerat i falska nyheter som spridits från Ryssland.

Nu vill Socialdemokraterna göra något åt problemet.

– Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha. Vi vill kunna ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi kan fatta rätt beslut. Men också ett samhälle där vi kan ha en tillit och lita på varandra, då måste vi vara överens om grundläggande gemensamma fakta, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Låna till flyktingmottagande

Partiet ska nu ta fram ett så kallat ”handlingsprogram mot faktaresistens” i tre delar: Bättre utbildning, speciellt i skolorna, säkra fri journalistik i hela Sverige och att myndigheter ska bli ännu bättre på att sprida fakta.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och det ska man alltid slå vakt om. Det här handlar om att människor ska ha förmågan att värdera olika informationskällor och kunna ta ställning. En del i yttrandefriheten är också att få sprida falska nyheter, men vår förmåga att hantera det behöver öka, säger Magdalena Andersson.

Ett exempel på falska nyheter som hon själv stött på handlar om pengar som staten lägger på flyktingmottagande.

Måste kunna sortera information

– Vi hade överskott i statsfinanserna både 2015 och 2016. Det är inte något som jag hittat på utan är fakta från myndigheter som Konjunkturinstitutet, Ekonomistyrningsverket, Riksgälden men även Riksbanken. Så möter jag ändå människor som säger ”det är väl bra men vi lånar ju till flyktingmottagandet”. Nej, det gör vi inte.

Kan verkligen politiker stoppa ”fake news”?

– Det är viktigt att det finns yttrandefrihet och det är viktigt att man kan uttrycka sig fritt på social media. Det är en fantastisk möjlighet. Men med den ökade möjligheten att uttrycka sig och sprida information ställs det högre krav på vår förmåga att sortera information. VI behöver starta med ungdomar som behöver lära sig mycket mer om detta i skolan, men även alla andra behöver ha förmåga att hantera det.

Socialdemokraternas partistyrelse kommer nu föreslå för kongressen som hålls i april att handlingsplanen tas fram. Om det godkänns kommer mer konkreta förslag att arbetas fram.