Han är rikast i riksdagen – ändå söker han pension

Uppdaterad 2019-03-08 | Publicerad 2016-07-04

Eskil Erlandsson: Förutsättningarna är ju sådana

Förre jordbruksministern är rikast i riksdagen.

Eskil Erlandsson äger aktier för minst 8 miljoner kronor, har en månadslön på 71 760 kronor. Dessutom plockar han ut statsrådspension på 22 224 i månaden, en ersättning han själv har ansökt om.

– Förutsättningarna är ju sådana de är för sådana som jag, säger han.

Eskil Erlandsson avgick som landsbygdsminister i september 2014 när Alliansregeringen förlorade valet. Sedan dess är han vice ordförande i EU-nämnden och sitter kvar i riksdagen som ledamot för Centerpartiet.

Uppdragen ger honom en månadslön på 71 760 kronor. Efter valförlusten ansökte han även om statsrådspension och kvitterar ut 22 224 kronor extra i månaden.

230 000 – i utdelning

Utöver månadslönen får Eskil Erlandsson en rejäl aktieutdelning varje år. Alla riksdagsledamöter måste uppge aktieinnehav över två basbelopp. Eskil Erlandsson uppgav i oktober 2014 att han ägde aktier i 26 bolag. När Aftonbladet går igenom aktieböckerna för bolagen äger Eskil Erlandsson aktier för 8,1 miljoner kronor i dagens kurs. Minst.

Aktieböcker redovisar nämligen bara aktieinnehav över 500 aktier och för tre av bolagen finns inte Erlandsson med som aktieägare.

Men det som redovisas räcker för att göra honom rikast i riksdagen.  Bara i utdelning får han i år in närmare 230 000 kronor.

Sedan han registrerade sitt aktieinnehav i mitten av oktober 2014 har värdet av aktierna ökat med 450 000 kronor.

”Jag tycker det är bra”

Eskil Erlandsson säger att grunden till aktieinnehavet kommer från ett arv från hans pappa.

– Jag tycker det är bra att politiker är intresserade för samhälle, som inkluderar ett näringsliv. Det är en synnerligen viktig del i vårt samhälle att vi har företag som är framgångsrika och duktiga.

Du tycker inte det kan påverka ditt arbete som politiker negativt? Du kan ju ha intressen i olika frågor som de olika bolagen representerar?

– Nej. Det är därför vi registrerar innehav. Om det är något beslut som rör något vi är delägare i får vi avträda de besluten.

Hur resonerar du kring att du tar statsrådspension?

– Det är de avtal och förutsättningar som gäller för sådana som har varit statsråd. Det är inget underligt med det som jag ser det.

Tycker inte du att du klarar dig utan den ersättningen?

– Förutsättningen är ju sådan den är för sådana som jag.

Men du kan ju också välja att inte ansöka om statsrådspension.

– Ja, men nu har jag ju gjort det.

2014 deklarerade Eskil Erlandsson inkomster på 1,5 miljoner konor. Plus inkomst av kapital till 281 000 kronor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln