Utvisades till hemlöshet i Kabul – men allt har gått rätt till

Publicerad 2016-12-09

Hamid Jafari, 18, utvisades utan pengar till Afghanistan – där han inte känner någon. Men allt som skett är i enlighet med riktlinjerna enligt Migrationsverket.

– Personer som är myndiga förväntas klara sig på egen hand, säger rättschef Fredrik Beijer.

En tjänsteman som stämplade passet, det var det enda organiserade mottagande Hamid Jafari, 18, säger att han fått efter att ha återvänt till Afghanistan. Enligt Migrationsverket är det helt i enlighet med vad som beskrivs som ett ordnat mottagande för myndiga personer.

– Lagstiftningen ställer inga krav på hur återvändandet av vuxna ska se ut, utan man förväntas klara sig som vuxen i det land man är medborgare i, säger Fredrik Beijer.

Aftonbladet har i en tidigare artikel berättat om Hamid Jafari, 18, som levt två år i Sverige som ensamkommande flyktingbarn, och om hans första kaosartade veckor i Kabul. Han har levt hemlös, upplevt terrordåd och sovit på olika ställen varje natt. Nu har han även blivit rånad på sin väska där han bland annat hade sitt pass och kontokort. När Aftonbladet når honom på telefon är han desperat.

– Jag har inga pengar att köpa mat för och kan inte bevisa min identitet. Hur ska jag nu kunna få utbetalningen från etableringsstödet?

Enligt Britt-Marie Svärd som är vän till Hamid, och som var med vid avresemötet i Sverige, ska handläggaren på Migrationsverket ha sagt att pengarna skulle betalas ut så fort han kommit till Afghanistan - om han ansågs berättigad till det. Ännu har det inte fattats något beslut.

– När vi var på mötet var det inte alls tal om att det skulle ta några månader utan vi fick uppfattning om att det skulle gå snabbt, säger Britt-Marie Svärd.
Verkligheten blev en annan. I flera veckor har Hamid Jafari levt enbart på fickpengar han fått av vänner i Sverige.

Fast utan pass och kontokort

Hamid Jafari säger till Aftonbladet att det egentligen är fel att säga att han återvänt. Staden han och familjen flydde från när han var fyra år sägs vara för farlig att utvisa honom till, därför skickades han till Kabul – där han inte känner någon. Rättschefen på Migrationsverket säger att det är ett alternativ de använder just för personer som fyllt 18 år.

– Om de blivit hotade eller om säkerhetsläget är för farligt där de kommer ifrån undersöker vi om det finns någon annan plats i landet de kan förväntas klara sig på, säger Fredrik Beijer.

Migrationsverket kan inte kommentera Hamid Jafaris enskilda fall, men poängterar att förvaltningsrätten i sin dom gått på deras linje.

– Som vuxen förväntas man klara sig själv.

”Kan inte göra något”

För Hamid Jafari var det långsiktiga målet att ta sig till svenska ambassaden i Pakistan och ansöka om arbetstillstånd i Sverige. Två företag har erbjudit honom en fast anställning och kämpar på sitt håll för att han ska få komma tillbaka. Nu är det osäkert om det går.

– Utan pass och kontokort kan jag inte göra något, säger han.

Vännen Britt-Marie Svärd som har känt Hamid Jafari i drygt två år säger att hon är orolig för hans hälsa. Hamid Jafari lider enligt läkarintyg av svår post traumatiskt stressyndrom och behöver läkemedelsbehandling. Mediciner som nu är på väg att ta slut. Enligt Migrationsverkets beslut ska det inte vara svårt att få tag på läkemedlen i Afghanistan – men enligt Hamid Jafari stämmer inte det.

– Jag har inte ens pengar för att köpa mat, säger han.

”Inte längre svenskt ansvar”

Migrationsverket slår i sitt senaste rättsliga ställningstagande fast att den etniska minoriteten hazarer är särskilt utsatta i Afghanistan och att det är en grupp som kan få tidigare beslut omprövade genom att ansöka om verkställighetshinder. Om de fortfarande uppehåller sig i Sverige.

Gäller det inte de personer som gjort allting rätt och samarbetat vid utvisning?

– Befinner man sig i hemlandet så är det inte längre ett svenskt ansvar utan då har man återvänt. Då är man inte längre flykting, säger rättschef Fredrik Beijer.

Så för unga hazarer som utvisats de senaste veckorna och lever hemlösa i Kabul finns det ingen hjälp att få från Sverige?

– Nej det finns inget juridiskt ansvar för sådana personer, varken i svensk eller internationell lagstiftning.

LÄS OCKSÅ: