Löfven: Hade velat ha informationen tidigare

Publicerad 2017-07-24

Statsminister Stefan Löfven fick information om it-skandalen i januari i år.

Då hade två av hans ministrar – Anders Ygeman och Peter Hultqvist – känt till Transportstyrelsens hantering i nästan ett år.

– Jag hade gärna velat haft den informationen tidigare. Vi behöver titta igenom det här noggrannare – hur sköts informationshanteringen i regeringskansliet, säger Stefan Löfven.

Regeringen kommer nu att tillsätta en granskning av skandalen.

Stefan Löfven höll i dag pressträff om it-skandalen hos Transportstyrelsen, där ”avsteg” gjorts från lagstiftningen och säkerhetsskyddade uppgifter hamnat hos utländsk personal hos it-företaget IBM. Han berättade då att han fick information om det som inträffat på myndigheten i januari i år.

– Det som har skett är ett haveri, det är synnerligen allvarligt. Det har utsatt Sverige och svenska medborgare för risker, säger statsministern.

Inleder granskning

Regeringen kommer nu att initiera en granskning av skandalen inom myndigheten.

– Allmänheten har rätt till en bra utförlig redogörelse för vad som har skett.

Man bjuder också in samtliga partiledare till samtal.

– Det mötet kommer att äga rum i morgon, säger Löfven.

Hade velat ha informationen

Stefan Löfven fick under pressträffen frågan hur det kan vara möjligt att han och ansvarig ministern Anna Johansson inte kände till it-skandalen förrän långt efter inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist, som blev informerade redan under våren 2016.

– Det kan vara en stor skillnad mellan hösten 2015 och våren 2017. Det har pågått ett tillsynsärende och en förundersökning. Nu har vi alla pusselbitar, det hade vi inte från början, säger Stefan Löfven.

När han ombads förklara varför ministrarna inte pratar med varandra, svarade statsministern.

– Det här är traditionell förvaltningskultur i Sverige, vi gör så, vi har den ordningen. Myndigheter har sina ansvarsområden fullt ut. Respektive departement har ansvar för sina myndigheter.

”Det är konstigt”

Han fick också frågan om han fortfarande har förtroende för de båda ministrarna.

– Jag har förtroende för alla mina ministrar tills något annat meddelas. Jag hade gärna velat haft den informationen tidigare. Vi behöver titta igenom det här noggrannare, hur sköts informationshanteringen i regeringskansliet, det är ingen tvekan om det.

Till Aftonbladet säger Stefan Löfven att han tycker det är konstigt att inte Anna Johansson fick informationen.

– Det är konstigt att infrastrukturminister Anna Johansson inte får den informationen, det är besynnerligt. Sen är det viktigaste att det sker ett arbete i regeringskansliet gentemot myndigheterna, så att skademinimeringen fungerar. Och det fick vi svar på hela tiden: ja, det pågår.

Har inte påverkat Försvarsmakten

Överbefälhavare Micael Bydén menar att man ser allvarligt på det som inträffat, men att man inte ser några tecken på att det påverkat Försvarsmakten.

– Vi ser självklart allvarligt på det som har inträffat. Det militära fordonsregistret har inte röjts, men däremot finns det ett antal fordon som finns både hos Försvarsmakten och Transportstyrelsen, säger Micael Bydén.

– Vår bedömning är att det inte märkbart har påverkat försvarsunderättelseförmågan. Det som har skett är en allvarlig händelse, men med det vi vet i dag och med de åtgärder som vi vidtagit har det inte haft en allvarlig påverkan på Försvarsmaktens operativa förmåga.

Inrikesminister Anders Ygeman har avböjt att kommentera.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.