Löfvens svar till Lööf: ”Vi kommer att röra på oss”

Val 2018: Centerpartiet ogillade budet från S

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2018-12-04

Annie Lööf säger att Centerpartiet fått ett skambud av Socialdemokraterna.

Nu svarar Stefan Löfven på utspelet.

– Vi kommer att röra på oss för att göra detta möjligt, säger han.

Tidigare i dag stod det klart att Centerpartiet inte alls gillade med svaret man fått av Socialdemokraterna på sin kravlista. För att släppa fram Löfven kräver C att den uppfylls.

Annie Lööf kallade det för ett ”skambud”, men sa samtidigt att man ger Löfven en sista chans.

Inför ett möte med partiets riksdagsgrupp svarade S-ledaren.

– Jag är glad att vi har kommit in i ett läge av skarpa förhandlingar. Där har vi inte varit under hela regeringsbildningsprocessen. Det är bra att vi nu är så pass många partier som vill se till att försöka göra så att vi i Sverige får en regering som inte styrs av Sverigedemokraterna utan av hela andra värderingar, säger Löfven.

– Det återstår mycket, det kommer att vara svårt. Men nu är vi inne i en helt annan fas. Låt oss nu ta det härifrån.

Stefan Löfven: ”Seriöst bud”

Om Annie Lööfs debattartikel där hon kallar S-svaret för ett ”skambud” säger Löfven att budet var seriöst.

– Vad det står i de olika buden tänker jag inte kommentera, nu är det förhandlingar som ska föras förtroligt. Vi har olika ståndpunkter i ett antal frågor. Vi gör en seriös bedömning, en analys, av Centerpartiets krav och har svarat. I det ingår också att vi kommer att röra på oss för att göra detta möjligt. Vi kommer att anstränga oss för att det här ska gå i mål.

– Vi är olika partier som har olika uppfattningar, men jag är glad nu att vi alla försöker anstränga oss, vi fyra partier. Nu kommer vi äntligen in i en förhandlingsfas, säger han.

Löfven svarade också på frågan om vad man nu förhandlar om.

– Vi måste ta hänsyn till budgetprocessen också, där är det skarpa, hur mycket som ska avsättas till olika frågor som partierna tar upp. Det ska förhoppningsvis leda till en bra ändringsbudget. Men det kan vara andra frågor också, men där är vi inte klara.

Samtal med Liberalerna och Miljöpartiet

Stefan Löfven välkomnade att han fått mer tid av talmannen, men säger samtidigt att det är bra att det finns en tidspress.

– Det är alltid bättre att förhandla under lite tidspress. Det är väl avvägt av talmannen.

Utöver Centerpartiet har Löfven också fört samtal med Liberalerna och Miljöpartiet. Även Vänsterpartiet har skickat en kravlista.

Hur långt är du beredd att gå och vad kan du backa på?

– Om man är beredd att sätta sig ned att förhandla måste alla förstå att alla partier måste kunna visa upp något för sina väljare som man fick med sig. Men man kan inte få allt. Då ska man inte gå in i en sådan förhandling alls. Jag är beredd att sträcka på mig och göra en ansträngning för att Sverige ska få en handlingskraftig regering.

Vänsterpartiet stängs ute

Löfven har tidigare sagt att han vill fortsätta regera ihop med Miljöpartiet. Men Vänsterpartiet får inte vara med i förhandlingarna.

– Nej, vi har gett uttryck för det tidigt – under hela valrörelsen – att kommer vi in i sådana här samtal så är det med de här fyra partierna som jag kommer att föra de här samtalen. Jag är självfallet medveten om att V också har krav från sin sida , fullt legitima krav, precis som andra har naturligtvis, men de är inte med i samtalen på det sättet, säger han.

”Försiktigt positivt”

Inom S beskrivs stämningen kring de pågående samtalen som ”försiktigt positiv”.

Att både talmannen och S fått en signal från C och L, om att man nu är redo att förhandla, menar källor ska tolkas som att processen nu har tagit ett rejält kliv framåt. Det beskrivs som att Stefan Löfven har varit redo att sätta sig vid förhandlingsbordet i flera dagar, men att han väntat in Lööf och Björklund.

Även Jan Björklund kommenterade på tisdagen regeringsbildningsprocessen i ett uttalande till TT.

– Jag välkomnar om förhandlingar nu kan starta. Det är med stor respekt för det svåra parlamentariska läget som vi går in i dessa förhandlingar. Jag tror man ska vara inställd på att det kan ta tid. Alla kommer att behöva ge och ta. Jag kommer inte att ge kommentarer till olika bud under förhandlingens gång, skriver L-ledaren.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.