Så vill politikerna stoppa islamister i förskolan

M-kritik: Regeringen har nästan inte gjort någonting

Uppdaterad 2019-09-17 | Publicerad 2019-09-16

Islamister försöker starta förskolor och familjedaghem.

Nu kräver flera politiska partier hårdare krav och skärpt tillsyn.

– Regeringen har nästan inte gjort någonting för att komma tillrätta med detta, säger Kristina Axén Olin (M).

Aftonbladet har kartlagt flera fall där islamister försöker öppna förskolor och familjedaghem.

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin reagerar starkt på förekomsten.

– Detta är helt oacceptabelt. Man måste ställa mycket större krav på vilka som ska få driva förskolor och familjedaghem, säger hon.

M vill att Skolinspektionen tar över tillståndsgivningen och tillsynen av förskolor och familjedaghem. I dag är det kommunerna själva som står för det.

I vissa fall är det andra som ansöker. Ska Skolinspektionen även titta på kända islamisters sambor?

– Ja absolut, man måste titta på helheten. I vissa fall skulle man kanske ha ett samarbetet med Säpo.

Vill ha nationell inspektion

Även Liberalernas utbildningspolitiska talesperson, Roger Haddad, vill se hårdare krav. Liberalerna vill inrätta en nationell förskoleinspektion, ge Skolinspektionen större resurser och större möjlighet att återkalla tillstånd. Partiet vill, till skillnad från regeringen, stoppa befintliga religiösa skolor från att utöka antalet elever.

– Det här är oerhört allvarligt och bekräftar återigen att vi har problem med religiösa inslag och extremism, säger han.

Sverigedemokraterna vill ha mer djupgående kontroller av blivande huvudmän, samt fler oanmälda kontroller.

”Avslöjandet är mycket allvarligt och det är omöjligt att se hur någon i ljuset av detta inte förstår att det pågår en islamisering av vårt samhälle vilket Sverigedemokraterna varnat för sedan länge” skriver riksdagsledamoten Michael Rubbestad, ledamot i utbildningsutskottet i en kommentar.

Ministern slår tillbaka

Regeringen utreder just nu skärpta krav för religiösa friskolor. Utredare Lars Arrhenius har tidigare sagt att kraven även ska omfatta förskolor.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att tröskeln för att starta och driva förskola eller skola har varit för låg.

– Det är ingen rättighet att få driva skolor, förskolor eller familjedaghem, säger hon.

Från den 1 januari råder skärpta krav, men mer måste göras, säger Ekström. Hon nämner att C och L och regeringen är överens om ett stopp för nya religiösa friskolor, samt bättre kontroll av befintliga. Det gäller även förskolor.

– Det viktiga för mig är att vi har ett regelverk som gör det tydligt att uppenbart olämpliga personer inte har i skolan att göra. Där går vi Socialdemokrater avsevärt längre än Moderaterna, bland annat genom att vi inte vill ha några religiösa fristående skolor över huvud taget.