Hemliga regeringsmöten mellan S, C, L och MP

Statsminister Stefan Löfven (S) i stor intervju om fortsatta regeringsförsöken, arbetsrätten och julönskningen

Publicerad 2018-12-22

Socialdemokraterna har i största hemlighet fortsatt att ha möten med MP, C och L efter de avbrutna regeringsförhandlingarna.

Tjänstemän på partikanslierna lägger just nu grunden till nya överläggningar – med målet att få till ett samarbete som stoppar SD från inflytande.

– Väljarna ska veta att det pågår ett arbete, det är inte så att vi sitter still här, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en stor julintervju.

Det är sista timmarna innan Stefan Löfven ska åka till sommarhuset i Örnsköldsvik för att fira jul. Bakom honom står regeringskansliets gran, som ser lite ledsen ut.

Löfven själv är på gott humör.

På mobilen visar han en nytagen bild hemifrån, snön glittrar över tomten. Hustrun Ulla är redan på plats i Ö-vik och förbereder för en helg med barn och barnbarn.

– Lite ledighet måste nog alla ha, men det är klart, mycket av mina tankar och funderingar handlar om regeringsbildningen, men jag vill gärna fira jul med familjen, säger Löfven.

Arbetar för att fortsätta

Stefan Löfven röstades nyligen ned i riksdagen som förslag till ny statsminister efter att regeringsförhandlingarna med MP, C och L misslyckats. Nu har talmannen Andreas Norlén gett partiledarna lite julledigt – och Löfven och Ulf Kristersson (M) tid till att försöka samla stöd för sina respektive regeringsalternativ.

Kristersson tror att det blir han som blir statsminister. Vad tror du?

– Jag arbetar för att jag ska bli statsminister, naturligtvis. Vi hade kommit långt i förhandlingarna som vi hade mellan fyra partier men nådde inte ända fram. Men jag arbetar vidare på att vi ska göra det.

Det arbetet sker i största hemlighet, utan medias insyn.

Stefan Löfven är fåordig om vad det innebär, men säger att det handlar om att förbereda för att Lööf, Björklund och språkrören snart ska kunna sätta sig runt förhandlingsbordet med honom igen. Den gemensamma utgångspunkten som från början förde dem samman, oviljan till att ge Sverigedemokraterna inflytande, finns fortsatt på bordet.

– De samtal vi hade skapade bra möjligheter att ha kontakt mellan partierna, det behöver inte alltid innebära att man har det mellan partiledarna. Det kan man ha på lite olika sätt. Men det är klart, jag vill ju komma in i ett nytt förhandlingsläge, det gör man inte bara så där...

Han knäpper med fingrarna för att förstärka det han säger.

– Det måste förberedas på lite olika sätt.

Tjänstemän lägger grunden

Löfven beskriver det som att ”det är ingen förhandling på det sättet, men det pågår ett arbete”.

–  Vi måste se ”kan vi förtydliga nåt, kan vi skärpa till någonting”, så vi förbereder och ser till att ha kontakter. Väljarna ska veta att det pågår ett arbete, det är inte så att vi sitter still här.

I stort sett handlar det om tjänstemän som lägger grunden för nya förhandlingar.

– Fyra partier ingår, på lite olika sätt, säger Löfven.

Bland det man tittar på finns hur de ekonomiska förutsättningarna har ändrats sedan förhandlingarna för några veckor sedan. Det handlar bland annat om att övergångsregeringens budget röstades ned i riksdagen, till förmån för M/KD:s reservation, som fick stöd av SD.

– Dels har vi nu inkomstskattesänkningar, de går inte att backa ifrån, och då har vi andra ekonomiska förutsättningar.

Kan det ni var överens om förra gången komma att ändras?

– Vi måste titta på de nya förutsättningarna, de kan påverka både inkomster och utgifter. Vi ska fortfarande stå upp för ordning och reda i ekonomin.

Öppnar för ändrad lagstiftning

Enligt Centerpartiets ledare Annie Lööf blev det omöjligt för hennes parti att rösta ja till Löfven eftersom S inte sträckte sig tillräckligt långt om en förändrad arbetsrätt.

Efteråt har Löfven sagt att han också ser behoven av förändring. Vilket har fått fackliga företrädare att gå i taket.

– Socialdemokraterna har inte fått något mandat att förhandla bort vår arbetsrätt och man kommer inte att få det heller, sa Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Löfven står dock fast vid det han sagt.

– Den arbetsrätt vi har, lagen om anställningsskydd och andra lagar, kom till på 70-talet. Det har runnit lite vatten under broarna sedan dess. Arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut i dag, säger han.

Därefter lyfter han fram att parterna själva, arbetsgivare och fackliga organisationer, funderade i samma banor för några år sedan.

– Man har försökt att komma överens om lite nya spelregler, men misslyckats. Så det är inget konstigt.

Kritikerna befarar att detta skulle ge arbetsgivarna alldeles för stor makt. Men Löfven menar att det inte handlar om en lösning där den ena parten görs starkare än den andra.

– Det måste ske utan att man rubbar balansen som finns på svensk arbetsmarknad med två starka parter, arbetsgivare och arbetstagare, säger han.

Annie Lööf har bland annat pekat ut S ovilja att förändra lagstiftningen på området som en stötesten.

Men nu gläntar Löfven på dörren även där.

– Jag menar att det går att hantera detta så att man kan tillgodose näringslivets och företagens behov av flexibilitet med löntagarnas behov av trygghet. Parterna är naturligtvis de allra bästa på att göra det, men vi är beredda att se till att vi får förändringar i lagarna också.

”Riskerar något mycket värre”

Stefan Löfven framhåller att förhandlingarna måste ses i ljuset av det politiska läge som Sverige står i. Med ett otydligt valresultat och SD som växer för varje val.

– Vi måste få bukt med skjutningarna, vi har ett klimathot som måste hanteras, sjukvården, massor av uppgifter. Plus det som kanske inte har varit så tydligt i Sverige förut, att vi nu också har en nationalism och en populism som växer.

I detta läge måste alla vara beredda att bjuda till, menar han. De partier som slagit fast att SD inte ska ges något inflytande måste försöka hitta lösningar tillsammans.

– Gör vi inte det nu så riskerar vi något mycket, mycket värre.

Enligt Stefan Löfven står mycket på spel om M/KD får regeringsmakten – med stöd av SD.

– Vi har inte haft en så högervriden regering som det skulle bli på många, många, många år i Sverige. Det handlar om vår välfärd, den svenska modellen. De kommer inte att dra sig för att göra stora ingrepp där, säger han.

I frågan om att inte ge SD något inflytande känner Löfven en stor gemenskap med de två borgerliga mittenpartierna. Flera gånger lyfter han fram deras tydlighet.

– Jag tycker verkligen att både C och L har varit tydliga om Sverigedemokraterna och nationalismen och att vi kan inte riskera, på sikt, vår oberoende media och rättsväsende, kulturen, allt det här som de där krafterna, populisterna, vill ge sig på.

Strandnära byggande

Det var dock inte bara arbetsrätten som orsakade spänningar i de tidigare förhandlingarna. Löfven nämner förändringar av strandskyddet som ett annat exempel.

Många landsbygdskommuner efterfrågar lättnader, bland annat för att kunna locka till sig nya invånare som vill bygga strandnära. Dagens regelverk, som slår fast att man måste trygga människors tillgång till stränderna och goda livsvillkor för djur och växter, anses vara ett hinder.

– Det är klart att jag ser att den lagstiftningen är för stel, för oflexibel, men det får å andra sidan inte gå så långt så att människor inte får tillträde till stränderna. Jag tänker till exempel på områden från Bohuskusten mot Sankta Annas- och Stockholms skärgårdar. Om man släpper det helt fritt har man snart byggt igen allt. Så vi måste se att det är olika förutsättningar över olika delar av landet. Den grundsynen delar vi och Centerpartiet, jag tror även Liberalerna.

Varför kunde ni i så fall inte komma överens?

– Det är precis det där, hur långt går man. Vi var fyra partier som diskuterade hur långt går man med liberaliseringen av de här reglerna.

Med din fackliga förhandlingsbakgrund, känner du en särskild press på att lyckas få till en ny regering?

– Kanske inte för att jag har den bakgrund jag har, men däremot som Socialdemokraternas partiordförande och, om än i en övergångsregering, också landets statsminister. Det finns en väldig, hur ska jag säga, pliktkänsla. Det är liksom för landets bästa. Det är inte bara sakpolitiska frågor som står på spel, den andra spelplanen har med värderingar att göra. Det finns en djupare dimension också.

Springsteen-bok

Närmaste dygnen räknar dock Stefan Löfven med att låta julfirandet ta plats vid sidan om regeringsförhandlingarna.

Under granen hoppas han att Bruce Springsteens memoarer ska finnas och på julbordet gärna flera sorters sylta.

– På årets alla dagar i övrigt äter jag mindre kött än jag gjorde förut. Jag tar gärna fisk eller andra alternativ, men på julbordet vill jag absolut att det ska vara syltor också.

Hur lång ledigheten blir, det törs han inte sia om.

– Det kommer nog att vara en hel del telefonsamtal även i Ö-vik, så datumet för när jag åker tillbaka håller jag lite öppet.