Regeringen satsar på tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala

Publicerad 2018-05-31

UPPSALATÅGET. Nu ska tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala byggas ut med två nya spår.

Regeringen presenterade i dag en satsning för att öka kapaciteten på Ostkustbanan.

– Det här är mycket behövligt, inte minst för alla arbetspendlare, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven och hans regering samlas i dag i Uppsala för regeringssammanträde. Regeringen har även tidigare flyttat ut sina möten från Rosenbad till olika platser i landet.

Under resan dit, med tåg, passade statsminister Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Gustav Fridolin och Isabella Lövin på att presentera en nyhet om ökad tågtrafik mellan Stockholm och Uppsala.

2,4 miljarder

Det handlar om en utbyggnad till fyrspår, totalt 23 kilometer och två nya stationer för 2,4 miljarder kronor som ska ge fler tåg och fler tåg som avgår i tid. Planerad byggstart är mellan 2024 och 2029.

– Det här är mycket behövligt, inte minst för alla arbetspendlare som reser i dag och som kommer att resa längre fram. Att vi nu har lyckats pressa tillbaka arbetslösheten gör att det här behovet kommer att bli ännu större, säger statsministern.

Ger möjlighet till ökat bobyggande

Isabella Lövin, klimatminister och MP-språkrör, menade att satsningen är mycket efterfrågad och bra både för pendlare och klimat.

– Det här kommer att möjliggöra byggande av bostäder, man räknar med mellan 50 000 och 100 000 bostäder när vi slutför det här fyrspåret. Så det här är en samhällsekonomiskt lönsam investering, säger hon.

Enligt regeringen så ska också underhållet öka och göra tågtrafiken mer driftssäker.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!