M-splittring om SD skapar problem för Kristersson

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-07-01

Synen på Sverigedemokraterna fortsätter att skapa interna slitningar inom Moderaterna.
Tunga partitoppar i Skåne utesluter inte lokala samarbeten med SD efter valet.
– Vi kommer köra hela vägen in i kaklet och göra allt för att åstadkomma ett maktskifte, säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö.
I Stockholm är dörren däremot helt stängd.

Sverigedemokraternas framfart de senaste åren har skapat stora problem för många partier, även för Moderaterna. Och det är inte bara väljartappet till Jimmie Åkessons parti som gäckar Ulf Kristersson, som i dag är först ut på scenen i Almedalen, inför höstens val.

Själva synen på SD, om det går att samarbeta eller styra ihop med dem, fortsätter nämligen att skapa slitningar internt.

Frågan har kommit upp till ytan flera gånger under mandatperioden, tydligast när Anna Kinberg Batra öppnade upp för samtal med SD i riksdagen.

Det blev startskottet på en rejäl M-kris där partiet tappade väljare, både till SD och Centerpartiet. Kinberg Batra fick till slut avgå.

Samtidigt blev en spricka i partiet synlig, mellan de som ser SD som en eventuell språngbräda till makten och de som utesluter samarbete.

”Det kan bli ett problem för Kristersson”

En källa med insyn säger att splittringen i partiet kan bli ett stort problem för Kristersson, redan i höst.

– Tänk om det blir en stökig höst med en svår regeringsbildning och så börjar det dyka upp oheliga allianser med SD ute i kommunerna. Det kan bli ett problem för Kristersson i det läget, han ska ju äga varumärket Moderaterna och det han säger ska gälla. Men det verkar som han inte vill lägga sig i vad kommunerna gör så mycket.

När Kristersson tillträdde i höstas gav han omgående beskedet att han ”inte kommer förhandla, kompromissa eller samtala med SD” och att han inte vill se några lokala M/SD-styren heller.

Men ute i landet låter det helt annorlunda, framför allt i Skåne där SD kan bli största parti i en lång rad kommuner efter valet.

Lars-Ingvar Ljungman, M-ordförande i Skåne, fick nyligen frågan av Aftonbladet om det kan bli aktuellt med lokala M/SD-styren efter höstens val.

– Jag vill helst inte diskutera för mycket spelteori. Jag är en väldigt stor anhängare av att vi måste låta valet passera först. Låt oss då återkomma till vad som är möjligt och vad som är rimligt, sa han.

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö, säger att han inte vill spekulera alls om hur det kan bli efter valet gällande SD.

– Det blir väldigt spekulativt. Mitt svar blir att vi går till val med Alliansen här i Malmö, med ett djupare samarbete än någonsin tidigare.

”Vi kommer att köra hela vägen in i kaklet”

Han fortsätter:

– När det gäller att få gehör för sin politik, att prata om politik, så är min dörr öppen för alla partier. Det finns flera partier som vi står långt ifrån men som jag också är öppen för att prata med i sakfrågor. Och så gör vi redan i dag. Vi behandlar våra allianskamrater på ett sätt och sedan behandlar vi alla andra partier på ett annat sätt.

– Jag vill vara väldigt tydlig med det att det inte blir några uppgörelser på det sätt som man gjort på nationell nivå, där man lämnar ifrån sig makten till Socialdemokraterna genom en märklig överenskommelse. Vi kommer köra hela vägen in i kaklet och göra allt för att åstadkomma ett maktskifte. Om vi har möjlighet att få igenom moderat politik är vi skyldiga våra väljare att försöka göra det.

En av de skånska kommuner där SD spås bli störst är Hörby. Inte heller här utesluter M att styra ihop med partiet efter valet.

– Svaret på den frågan är att vi låter väljarna säga sitt och att vi inte spekulerar om något parti. Men det man inte ska glömma bort är möjligheten till minoritetsstyre, säger Eva Lindholm, gruppledare (M) i Hörby.

I Västra Götaland, också ett stort M-förbund, är Johnny Magnusson ordförande.

M i Stockholm stänger dörren för SD

Han säger att den linje man tidigare fört, att inte tala med SD, kan visa sig bli ohållbar.

– Om SD blir största parti i någon kommun, håller då linjen att inte prata med dem? Den frågan är för mig i dag inte självklar hur den ska besvaras. Det får man se då, men jag tror att det kommer ske samarbete i någon kommun.

– Jag har ingen avsikt själv att samarbeta med dem, men det går inte att tänka bort SD, de företräder en stor del av valmanskåren i vissa kommuner.

Men från M i Stockholm kommer ett helt annat budskap. Här förblir dörren gentemot Jimmie Åkessons sverigedemokrater stängd.

Joakim Larsson, M-ordförande i Stockholm stad säger att det ”under inga omständigheter” är aktuellt att samarbeta med SD i huvudstaden.

– Vi kommer inte att samarbeta med några extremistiska eller populistiska partier av det slag som SD representerar. Vi kommer inte att ha med dem att göra vilket vi också varit tydliga med under lång tid här i Stockholm. I den här frågan handlar det om att vara klar över att man inte kan göra upp med vissa partier som står långt ifrån oss, som inte delar vår värdegrund.

I andra delar av landet får man inte riktigt samma svar från moderata företrädare. De vill mer vänta in valresultatet. Hur tänker du kring det?

– Det är olyckligt att vi hör andra besked från moderater i andra delar av landet, men de får naturligtvis ta ansvar för den typen av resonemang själva.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!