Beskedet efter Alliansmötet: Söker mandat för en ny regering

Val 2018: Efter valresultatet – Alliansen försöker enas

Publicerad 2018-09-10

Alliansen ska nu försöka enas kring hur man ska gå vidare efter den dramatiska valnatten.

Klockan 13.00 inledde de fyra partiledarna sitt första möte för att lägga upp strategin framåt – och mötet är nu slut.

– Alliansen kommer gemensamt att söka mandat för att forma en ny regering, skriver Ulf Kristersson på Instagram.

Det blev inte många timmars sömn för partiledarna efter valvakorna. Efter att alliansledarna gjorde ett gemensamt framträdande SVT i natt avslutade de valnatten.

M-ledaren Ulf Kristersson köpte en tidig kaffe i morse.

De fyra sa under kvällen alla att de vill att en Alliansregering ska bildas, men kommande dagar och veckor får visa om de lyckas. C-ledaren Annie Lööf sa i går att förhandlingarna som nu följer mellan riksdagspartierna kan ta månader.

M-ledaren Ulf Kristersson, i sällskap med familjen, åkte hem till Strängnäs sent i natt. Efter bara några timmars sömn var oppositionsledaren tillbaka i Stockholm. Efter ett snabbt stopp för att köpa kaffe på ett kafé på Kungsholmen samlade han, enligt uppgifter till Aftonbladet, delar av sin partiledning för att inleda diskussionerna om hur man nu ska agera och för att analysera valresultatet.

Mötet skedde ett par timmar innan han skulle träffa sina kollegor i Alliansen - Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD).

Mötet inleddes klockan 13 och avslutades under eftermiddagen.

Efteråt lämnade Ulf Kristersson besked på Instagram att man gemensamt vill bilda en ny regering.

– Träffade idag mina allianskollegor för att diskutera hur vi nu tar Sverige vidare efter valet. Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering, skriver Ulf Kristersson.

Även Ebba Busch Thor skrev om mötet på sociala medier.

– Dagen efter valet. Bra möte idag med allianskollegorna. Arbetet för en alliansregering fortsätter, skrev hon på Twitter.

Aftonbladet söker partiledarna för en kommentar.