Moderaterna kräver miljarder mer till försvaret

Publicerad 2020-01-12

Moderaterna kräver mer pengar till försvaret.

Försvarsanslaget ska ligga på 93 miljarder kronor om fem år.

– Det finns friår och många andra dumheter i den här regeringens politik som lätt skulle kunna tas bort, säger Ulf Kristersson om finansieringen.

Regeringen och samarbetspartierna har enats om att pengarna till försvaret ska öka. 2025 ska anslaget ligga på 84 miljarder kronor.

Men Moderaterna vill gå längre.

I sitt tal på Folk och försvar sa partiledaren Ulf Kristersson att försvaret ska få 93 miljarder kronor, alltså 9 miljarder mer än vad JA-partierna föreslår.

– Försvaret ska dimensioneras så att de som hotar oss, och de som samarbetar med oss, förstår att vi menar allvar.

Måste prioritera

93 miljarder innebär 1,5 procent av BNP. Moderaterna motiverar höjningen med det osäkra säkerhetsläget. Inom tio år vill Ulf Kristersson att försvarsanslaget ligger på 2 procent av BNP.

Ulf Kristersson kräver mer pengar till försvaret

Sjukvården krisar och gängkriminaliteten ökar, varför ska just försvaret få mer?

– Därför måste man prioritera. Den här regeringen lägger pengar på många saker man enkelt skulle kunna prioritera bort.

Kristersson nämner bland annat ”friåret”, en tidigare MP-reform som fått mycket kritik. Reformen finns inte med i Januariavtalet, men partiet har fått igenom punkten ”utvecklingstid”, något som ofta jämförs med friåret.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarar att försvaret kommer få 40 procent mer i anslag, en satsning som inte Sverige har sett sedan 1950-talet.

Om Kristerssons krav säger försvarsministern:

– Det är mer komplicerat än att ställa sig på Sälenkonferensen och säga att det ska vara si eller så. Det krävs ett grundläggande arbete.

Han tillägger att han inte stänger några dörrar för hur försvaret ska finansieras i framtiden. Alla partier kommer att bjudas in till de diskussionerna.

Öppnar för mer sanktioner mot Iran

Ulf Kristersson höll tidigare tal på Folk och försvar. Han berörde då även det nedskjutna planet i Iran. Han stänger inte dörren för att utöka sanktionerna mot landet, som Kristdemokraterna också vill.

– Jag tycker att Sverige ska vara drivande i EU-kretsen för att skärpa politiken mot Iran. Det de har gjort är helt oförlåtligt. Det måste mötas av mycket hårda reaktioner från hela EU-kretsen, säger Kristersson till Aftonbladet.

Öppnar du för ytterligare sanktioner?

– Jag utesluter det inte. Men jag tycker att EU och Sverige måste ha en gemensam linje.

Följ ämnen i artikeln