Muf-toppens kritik mot egna partiet: Tragiskt

Benjamin Dousa om attackerna på Reinfeldt och Bildt

Publicerad 2019-08-29

Kritiken mot Fredrik Reinfeldts politiska gärning har varit hård inom Moderaterna de senaste åren.

Nu är det en annan M-legendar som en del i partiet vill sabla ned – Carl Bildt.

– Det är tragiskt att det är vi själva som verkligen sänker och går till personangrepp mot våra egna företrädare, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Den senaste veckan har Carl Bildt (M) fått utstå kritik för sin tidigare politiska gärning.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) skrev i ett inlägg på Twitter att Bildt ”inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”. Både flera ledarskribenter samt Kristdemokraternas ungdomsförbund stämde in i kritiken.

Bildt är tillsammans med Fredrik Reinfeldt de enda två moderater som i modern tid lyckats nå posten som statsminister.

”Det är tragiskt”

Efter att Reinfeldt, den mest framgångsrika högerledaren i Sverige någonsin, avgick 2014 tog det inte lång tid innan delar av partiet vände sig emot honom. Det handlade framför allt om den migrationspolitik hans regering fört.

Inom M kallades det som skedde för ”ett borgerligt fadersmord”.

Nu är det alltså Bildt, en annan M-legendar, som får kritik. Det är få som stämt in i Balis kritik, men enligt vad Aftonbladet erfar är frågan om hur liknande kritik ska hanteras i framtiden om den kommer.

En källa med insyn uppger för Aftonbladet att man är förvånad över att det är så få inom partiet som gått ut och tagit Bildt i försvar.

Däremot är det många som visat sitt stöd för att Hanif Bali ska få fortsätta verka i partiet.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa är en av dem som noterat utvecklingen, där en del moderater vill riva ned arvet av de tidigare statsministrarna.

Han tycker att det är självklart att både nuvarande och tidigare partiledningar måste kunna kritiseras.

– Men det är tragiskt att det är vi själva som verkligen sänker och går till personangrepp mot våra egna företrädare. Det skiljer oss från Socialdemokraterna, säger han.

”Behöver inte vara bäst i klassen”

Han fortsätter:

– När man går så hårt åt och säger att i princip allting personen gjort har varit dåligt, då förminskar man det som de gjort bra. Bildt är den i Sverige som drivit igenom flest valfrihetsreformer. Att helt tvätta bort det arvet tror jag inte gör vårt parti nytta.

– Vi behöver inte vara snabbast och bäst i klassen på att ta avstånd från allting någon moderat någonsin har gjort dåligt. S gör ju det redan åt oss, vi kanske inte ska hjälpa dem på traven. 

Karin Svanborg-Sjövall, vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro, tror att kritiken mot de gamla M-ledarna har att göra med ideologiska förskjutningar.

– Både Reinfeldt och Bildt förknippas ganska mycket med en liberal tid inom M, som nu är mer ifrågasatt. Bildt är väldigt förknippad med EU-frågan och den typen av öppenhet och internationalism. I den nya konservativa flanken som man kan se nu, inte bara i M utan även i borgerligheten, finns det en kritik även mot till exempel EU, som helt enkelt inte existerade förut.

– Det är inte så att det finns någon stark kraft för att vi ska gå ur EU, men entusiasmen för Carl Bildts stora hjärteprojekt har falnat en hel del.

Hon menar att det inte finns något egenvärde i att dyrka sina gamla partiledare, men att man ska akta sig för att glömma bort de bra saker som gjorts.

– Det sänder en signal gentemot de egna om en intern kultur där man kan säga vad som helst om företrädare som gjort mycket för sitt eget parti. Jag tror det är ganska viktigt för M att inte etablera en bild av att det är så här det går till.

Kristersson hyllar Bildt

M-ledaren Ulf Kristersson säger så här till Aftonbladet om den interna kritik som kommit mot Carl Bildt.

– Han var en framgångsrik statsminister och utrikesminister, som betytt mycket för Sverige. Han har mer än någon annan politiker satt Europa på den svenska kartan och förstått att världen påverkar Sverige mer än vad Sverige påverkar världen, han har fört in internationella dimensioner på ett sätt som få andra har gjort. Allt detta är helt omistliga bidrag som Carl gjort.

– Sen tror jag att han, som alla andra, tycker att man ska diskutera i sak vad man tycker om olika saker. Det är helt legitimt att ha olika uppfattningar om fredsprocessen på Balkan. Men det är en annan sak.