Yrkeseleverna ska få högskolebehörighet

Publicerad 2018-02-19

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) och statsminister Stefan Löfven (S).

Även yrkeselever ska nu få behörighet till högskolan.

Med förändringen hoppas regeringen locka fler unga till bristyrken.

– Vi behöver se till att fler ungdomar väljer ett yrkesprogram, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström besökte Midsommarkransens gymnasium i Stockholm på måndagen. Vid skolan finns både högskoleförberedande program och yrkesprogram.

På skolan presenterade Löfven och Ekström förslaget om att även elever som väljer ett yrkesprogram på gymnasiet ska få grundläggande behörighet till högskola och universitet framöver. Vilket också är ett vallöfte från deras parti Socialdemokraterna.

Därmed återinför man nu det som gällde fram till 2011, då den tidigare Alliansregeringen avskaffade behörigheten.

Yrkesprogram förlängs

Förändringen innebär att yrkesprogrammen kommer att förlängas med kurser på 200–300 poäng, i huvudsak mer svenska och engelska.

– För den elev som absolut inte vill ha den här behörigheten kommer det finnas en möjlighet att välja bort. Men för den som inte gör det kommer utbildningen att ge högskolebehörighet, säger Anna Ekström.

I dag måste yrkeselever som vill ha behörighet aktivt välja extra kurser. Att detta nu ska ingå utan extraval menade Anna Ekström kommer öka tryggheten för elever och föräldrar som funderar över val till gymnasiet.

Brist på arbetskraft

Stefan Löfven framhöll att den dåvarande regeringens avskaffande av högskolebehörigheten har bidragit till att många branscher i dag har problem att tillsätta lediga jobb. Några av de yrken där bristen är stor är betongarbetare, kockar, kallskänkor och undersköterskor.

Statsministern menar att bristen på rätt utbildad personal hotar Sveriges konkurrenskraft. Och att det därför är viktigt att få fler unga att välja yrkesprogram på gymnasiet.

– Just nu finns 100 000 lediga jobb, men de blir inte tillsatta för vi har inte rätt utbildade kvinnor och män.

Kraftig minskning

I dag går cirka 33 000 elever i ett yrkesprogram på gymnasiet. Det kan jämföras med cirka 50 000 när högskolebehörigheten avskaffades 2011.

Förändringen ska gälla för utbildningar som påbörjas efter den 30 juni 2019.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.