Löfven om nazister på första maj: Det är avskyvärt

Uppdaterad 2019-04-30 | Publicerad 2018-05-01

Stefan Löfven första maj-talade i Stockholm – om trygghet och ett starkare samhälle.

Samtidigt demonstrerade nazister i Boden och Ludvika.

– Jag tycker det är avskyvärt. Det är en ideologi som vill splittra och sprida hat mellan människor, säger Löfven.

När en något förkyld Stefan Löfven talade på Norra Bantorget handlade mycket om ”det starka samhället”, uttrycket som en gång myntades av socialminister Gustav Möller men som använts av både Erlander och Palme.

Han avhandlade hur bra han menar att det går för Sverige och hur detta ska användas för att minska otryggheten i landet.

”Som Måndag hela veckan”

Flera gånger attackerade han Moderaterna, för skattesänkningar och för att vilja rasera trygghetssystem. Löfven uppmanade människor att se vad som står på spel i höstens val.

– Uppgiften kan inte klaras av ett vekt, svagt samhälle som fokuserar på att sänka skatter.

Löfven räknade sedan upp ett stort antal valrörelser där M gått till val på att sänka skatterna och liknade detta med en komedifilm från 80-talet.

– Det finns ingen samhällspolitisk situation som inte Moderaterna vill möta med sänkta skatter. Det är som en loop, som ”Måndag hela veckan”.

”Löntagarfientlig regering”

Löfven varnade också för hur ett samarbete mellan SD och M skulle kunna se ut.

– Risken är att det skulle bli den mest löntagarfientliga regeringen i modern tid, säger Löfven.

Statsministern återkom flera gånger till hur viktigt det är att samhället klarar av utmaningen kring integration och lag och ordning.

– Vi bygger ett samhälle som alltid är starkare än de kriminella gängen - och så ska det vara. Men vi måste också bekämpa brottens grunder. Vi behöver ett starkt samhälle.

– Glöm aldrig klassperspektivet. Det är arbetarklassen som bor i de hårdast utsatta områdena. Det är de som har det svårast, som drabbas hårdast om samhället inte kan bekämpa brott. Brottsligheten ska belysas, bekämpas och besegras – så skapar vi trygghet.

Även här utdelade han en känga till huvudmotståndarna i valrörelsen.

– Då blir det magstarkt när Moderaterna försöker attackera oss om polisen. Under deras sista år vid makten gick polisutbildningen på sparlåga. Vi utbildar dubbelt så många poliser som Moderatregeringen.

”Avskyvärt”

I nära anslutning till Stefan Löfvens tal om att öka tryggheten i samhället demonstrerade nazister i Boden och Ludvika.

När Stefan Löfven efter sitt tal fick frågor om detta svarade han:

– Jag tycker det är avskyvärt. Det är en ideologi som vill splittra människor, sprida hat mellan människor och som bygger på hat. Det är en vedervärdig ideologi och jag blir riktigt upprörd när jag ser att de är ute och demonstrerar.

Är det rätt att de får demonstrera på första maj?

– Det måste myndigheterna avgöra, men jag tycker att man också måste ta hänsyn till att ordning ska kunna upprätthållas. En och annan höjer nog på ögonbrynen för att man får ett mötestillstånd just på första maj, som är våran dag. Jag tycker i alla fall oerhört illa om det, men myndigheterna måste stå för sina beslut.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson är inte imponerad över det hon hört under första maj.

– Att Socialdemokraterna och regeringen nu går i opposition mot sig själva och lovar lösningar på problem som redan borde vara lösta är bara ett sätt försöka dölja sitt eget misslyckande. Jag hoppas också att tonen framöver blir mer konstruktiv och vuxen än den som S och LO uppvisat i dag och under den senaste tiden, säger hon.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.