C slår mot M och KD: ”Missnöjeskoalition”

Publicerad 2020-01-31

UPPSALA. Centerpartiet har varit hårt ansatt den senaste tiden och fått se delar av sin politik raderas ur Januariavtalet.

Nu slår partiet tillbaka och utmålar Moderaterna som en del av en ”missnöjeskoalition”.

– De står och velar mellan två positioner, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare (C).

I Annie Lööfs frånvaro var det vikarierande partiledaren Anders W Jonsson som höll inledningstalet när Centerpartiets kommundagar inleddes i Uppsala.

Jonsson slog fast att C ska vara anständighetens röst i ett allt mer polariserat politiskt klimat. Han drog också en lans för Januariavtalet, som C slöt med S/MP-regeringen och Liberalerna efter valet och som kritiserats hårt från både höger och vänster.

– Det har skapat nya, bättre möjligheter för hela Sverige.

Anders W Jonsson, tillförordnad partiledare för Centerpartiet.

”Skapat enorm frustration”

Den senaste tiden har avtalet varit i skottgluggen för en allt mer enad opposition som har majoritet i riksdagen. Tillsammans har M, KD, SD och V vid två tillfällen stoppat C-reformer, eller delar av dem, som finns med.

Det handlar om delar av den privatisering av Arbetsförmedlingen som snart ska inledas och ingångsavdraget, sänkta arbetsgivaravgifter för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Både M och KD, tidigare Allianskollegor till C, har sagt att varje regering måste söka stöd för sina förslag i riksdagen, annars kommer man att förlora.

I sitt tal försökte Anders W Jonsson slå tillbaka.

– Januariavtalet har också skapat en enorm frustration hos andra partier. Så stor att ett nytt block har bildats i svensk politik. En missnöjeskoalition bestående av M, KD V och SD.

KD-ledaren Ebba Busch Thor och M-ledaren Ulf Kristersson.

Varnar för nytt läge

På en efterföljande presskonferens vädjade Anders W Jonsson framför allt till M att besinna sig. Han menar att partiet står och velar mellan två positioner.

– Å ena sidan säger Ulf Kristersson att man kommer att utgå ifrån sakpolitik. Och Januariavtalet bygger på att partierna i riksdagen ska utgå ifrån sakpolitik. Att V tycker illa om merparten av det som finns i Januariavtalet är för mig ingen nyhet. Men M och KD borde välkomna det beroende på att det är traditionell borgerlig Allianspolitik som finns med.

– Men om det väger över och gör allt de kan för att skapa kaos och bekymmer i svensk politik, och enas med V om den ekonomiska politiken, då kommer vi ha ett helt annat parlamentariskt läge.

Anders W Jonsson menar att Januariavtalet inte är hotat i dagsläget, men menar att så kan bli fallet längre fram.

– Regeringen gör exakt det vi kommer överens om, det vill säga plockar fram ett för Sverige antal viktiga liberala reformförslag. Men om det i riksdagen formeras en ny majoritet med SD, V, M och KD, i det läget kan landet inte styras på basen av Januariavtalet.