I Kalmar lever Löfvens dröm – där styr S, C och L tillsammans

Publicerad 2018-09-27

Landstinget i Kalmar är Stefan Löfvens heta dröm.

Där har Socialdemokraterna kommit överens med C och L om att styra tillsammans – för att stoppa Sverigedemokraterna.

– Vi lovade att inte styra med SD, säger Christer Jonsson (C) till Östra Småland.

På torsdagen inleder den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) sina samtalsrundor med riksdagens partiledare.

Striden står om vem som ska få regera landet – nyligen nedröstade Stefan Löfven eller utmanaren Ulf Kristersson (M).

Flirtat med C och L

Stefan Löfven har hela tiden framhållit att han vill se en blocköverskridande regering, och flirtat tydligt med Annie Lööfs Centerpartiet och Jan Björklunds Liberalerna. Båda håller dock fortsatt fast vid det borgerliga samarbetet i Alliansen.

I landstinget i Kalmar har man dock redan förverkligat det som Stefan Löfven hoppas på. Där har majoritetsförhållandena fått S, C och L att lämna sina tidigare samarbeten och ta i hand på att styra sjukvården tillsammans kommande fyra år.

SD hade varit vågmästare

Men det har inte varit lätt, framhåller ledningarna i tidningen Östra Småland.

– Det har inte för någon varit enkelt, efter 16 års samarbete var vi jättetajta. Men 28 är mindre än 29, och ett alliansstyre skulle inneburit att vi i alla organ, i varje läge haft SD som vågmästare, och det är inte rimligt. Vi lovade att inte styra med SD, säger Christer Jonsson (C).

Liberalen Pierre Edström säger till tidningen att man inte avser att ”agera stödparti åt Socialdemokraterna” utan att det handlar om att få politiskt inflytande samtidigt som man isolerar SD.

”Kompletterar varandra”

Anders Henriksson (S) menar i sin tur att man fram till nu haft ett bra samarbete med V och MP, men att man inte fick majoritet med dessa partier, vilket man nu får med C och L.

– Vi har sökt breda lösningar, vi är tre partier som kompletterar varandra. Och vi har alla tre varit tydliga med att inte göra SD till vågmästare, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!