V: Slopa karensdagen för att motverka corona

Publicerad 2020-03-06

Stora insatser görs för att minska spridningen av coronaviruset.

Nu kräver Vänsterpartiet att karensdagen slopas i hela landet så att de som känner sig sjuka håller sig hemma.

– De ska inte behöva drabbas ekonomiskt, säger Nooshi Dadgostar (V).

Smittspridningen av corona har lett till att flera svenska företag slopat det som tidigare hette karensdagen, som gör att den som är hemma sjuk inte får någon ersättning den första dagen från Försäkringskassan.

Företagen har då själva ersatt löntagarna.

Men nu kräver Vänsterpartiet att staten ska ta över ansvaret och slopa karensavdraget, som det heter i dag, för alla så länge coronaviruset härjar.

– Det är för att motverka smittspridningen. De som tar ansvar för att vara hemma, om de nyser och känner sig dåliga, de ska inte behöva drabbas ekonomiskt, säger Nooshi Dadgostar (V), partiledarkandidat och talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Redan i dag kan den som bär på en farlig smitta, eller kan göra det, få ersättning från Försäkringskassan, så kallad smittbärarpenning. Men då krävs läkarintyg.

Nooshi Dadgostar (V).

Vill slopa karensavdraget

Men enligt Dadgostar räcker inte det.

– Det är enklare att tillfälligt ta bort karensavdraget. Den ersättningen är lite krånglig, det här vore enklare, säger hon.

V kommer inom kort att ta kontakt med regeringen som man hoppas ska göra samma analys.

– Karensavdraget ökar ju sjuknärvaron, det vet vi. Och jag tror att det vore bra om vi genom det här kan minska smittspridningen. Vi kan diskutrera exakta utformningen med regeringen. Vi hoppas att kunna genomföra det snabbt, säger Dadgostar.

Ett tillfälligt slopat karensavdrag skulle innebära en kostnad för staten, beroende på hur många som stannar hemma.

V är öppna för att diskutera finansieringen med regeringen.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger i en skriftlig kommentar:

– Det finns ett särskilt ekonomiskt skydd i form av smittbärarpenning för den som måste avstå från att arbeta på grund av smitta eller risk för smitta av en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.

– Möjligheten är aktiverad för covid-19 sedan regeringen den 1 februari beslutade att klassa sjukdomen som samhällsfarlig. Vidare följer regeringen utvecklingen noga och har en nära kontakt med ansvariga myndigheter.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen