”Slipsens tid är över”

Göran Person är ny bjässe i näringslivet – men gillar inte slips

Uppdaterad 2019-06-30 | Publicerad 2019-06-19

Göran Persson är tillbaka i rampljuset.

Det är uppenbart att han trivs.

Han skämtar, förmanar, erbjuder mig jobb – och hävdar att slipsen är död.

Krisdrabbade Swedbank anklagas för penningtvätt i Baltikum. En del av renoveringen består i att göra rent hus i ledningen.

Göran Persson, statsminister i tio år, är nyvald styrelseordförande. En ny vd ska utses och många andra höga chefer har fått gå.

För Perssons egen del är det starten på en ny karriär. Det är 13 år sedan han lämnade politiken men nu är han tillbaka på scenen.

Att vara styrelseordförande i en av landets fyra storbanker är betydligt mer publikt än de uppdrag han haft i näringslivet sedan dess.

”Inte underligt”

Han trivs att spela huvudrollen igen, det är uppenbart. Persson, som älskar att hålla tal missade exempelvis inte tillfället på den extra bolagsstämman på onsdagen på Folkets hus i Stockholm, vana jaktmarker för en tidigare S-ordförande.

Du är nu styrelseordförande i statliga gruvjätten LKAB och i Swedbank. Du är alltså en bjässe i svenskt näringsliv. Hur känns det för en gammal socialdemokrat?

– Jag tänkte faktiskt den tanken själv häromdagen. Jag slogs av det som du säger. Det är inga små företag. Men på något konstigt sätt känns det inte underligt.

– Hade jag tänkt för 20 år sedan att jag skulle hamna här hade jag säkert tyckt det var konstigt. Men nu har det gått nästan 15 år sedan jag lämnade politiken, jag har jag sysslat med näringslivsverksamhet i olika former, och kanske meriterat mig för det här på så sätt. Jag vill gärna att det är så.

Hur ser du på din uppgift i Swedbank?

– Jag ska leda ett lag som består av oerhört kompetenta bankmänniskor som ska ta tag i en utmaning som representeras av rätt allvarliga överträdelser vad gäller penningtvätt. Den drivs troligen av mycket välorganiserad brottslighet med stora ekonomiska och tekniska resurser. Vi ska stoppa den processen och återvinna förtroendet.

Blir det svårt?

– Det blir väldigt svårt. Väldigt krävande. Absolut.

Men så slår skämtlynnet till. Plötsligt erbjuder han mig jobb på banken, troligen för att jag ska tappa tråden i intervjun. Det gör jag också.

Du har nyss fyllt 70 år och inleder du en ny karriär. Är det något du rekommenderar?

– Ja, jag vill att du kommer med, Lena. Vi har jobbat ihop så länge du och jag och har sett hur det är att mogna med sin arbetsuppgift. Man vidgar därmed sin kapacitet och kompetens och den ska utnyttjas, så länge man orkar.

Vad tycker du att jag ska göra i banken?

– Jaa, vi börjar med att efterhöra intresset och sedan kommer vi säkert att hitta en uppgift.

Nja, skulle inte tro det. Swedbank har nog andra behov än dem jag kan fylla.

Vad har du själv för bank?

– Jag är sedan födseln kund i Sörmlands sparbank, som när jag föddes hette Katrineholms sparbank. Den fusionerades sedan med Oppunda sparbank, där jag satt i styrelsen. Jag har kvar min gamla sparbank, den fungerar alldeles utmärkt för mig.

Spara och Slösa är två av sparbankens figurer. Vem är du själv mest lik?

– Allt annat än Spara tycker jag i sammanhanget är dystert. Spara är en mycket klok kvinna.

Du har ju även tidigare varit aktiv inom sparbanksrörelsen. På vilket sätt skiljer sig de från vanliga banker, enligt dig?

– Det var lokalt förankrade banker med kontor runtom i landet som byggt på att det inte fanns ett enskilt ägande i bankerna, egentligen en kooperativ tanke. När många av dem havererade under 1990-talskrisen, eller senare, blev Swedbank den nya naturliga hemvisten med aktiebolagslagen som grund.

– Men mycket av värderingarna, mötet med folk, lokal förankring no nonsens, folkbildning finns kvar.

Göran Perssons har sysslat med ekonomi under större delen av sitt yrkesliv. Som kommunalråd, som finansminister, som styrelseproffs och bonde - och nu också som styrelseordförande i två av de tyngsta företagen i näringslivssverige.

Trots det smälter han inte in bland finansmännen och -kvinnorna på storbankens bolagsstämma. Han har bär varken mörkblå kostym eller slips.

I det här sammanhanget, som du uppträder i i dag, är du i stort sett den enda mannen som uppträder utan slips.

– Jag tror att det är framtidens melodi. Slipsens tid är över.

Det kan vara ett skämt, det också. Eller kanske en förhoppning.

Det här är Göran Persson

Namn: Göran Persson

Ålder: 70 år

Familj: Hustrun Anitra Steen, två döttrar

Bor: Gården Torp i Sörmland där han bedriver jord- och skogsbruk. Bland annat föder han upp kor.

Arvode från banken: I samma storleksklass som företrädaren, 2,8 miljoner om året.

Karriär: Finansminister (S) 1994–1996. Statsminister 1996–2006, styrelseproffs, föredragshållare med mera. Styrelseordförande i statliga Sveaskog 2008–2015, styrelseordförande för statliga LKAB från 2017 och för börsnoterade Swedbank från 2019.

Aktuell: Ny ordförande i Swedbanks styrelse. Kallar sig själv för ”siffernörd”.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln