Svenska ministern andas ut efter brexit-uppgörelse

Publicerad 2017-12-08

Vit rök i Bryssel – Storbritannien och EU-kommissionen har till slut enats inför fortsatta förhandlingar om brexit.

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) andas ut.

– Jag känner en stor lättnad, säger hon.

Tidigt på fredagsmorgonen meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att man, efter flera turer i förhandlingarna, nått en överenskommelse inför de fortsatta förhandlingarna kring britternas utträde ur EU – brexit.

Veckan i Bryssel har varit dramatisk och flera gånger såg det ut som att samtalen skulle haverera. En av de svåraste frågorna att lösa har handlat om gränsen mellan Irland och Nordirland, där EU:s gräns i framtiden kommer skära rakt igenom ön, ska hanteras.

Enighet i Bryssel

Men efter att May nu till slut kommit överens med det nordirländska partiet DUP, som hon samarbetar med för att få majoritet i det brittiska parlamentet, är frågan löst.

Enligt May innebär överenskommelsen att man både kan undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland men samtidigt behålla Storbritanniens ”ekonomiska integritet”.

Morgonens besked om enighet i Bryssel tas emot med glädje av Sveriges EU-minister Ann Linde (S).

– Jag känner en stor lättnad. I måndags såg det väldigt kritiskt ut och det berodde ju på att Theresa May inte hade förankrat gränsfrågan hos DUP. Då såg det ut som det var väldigt nära att brista, men nu så har man kommit överens också om den väldigt känsla Irlandsfrågan, säger hon.

Inom kort ska EU:s stats- och regeringschefer träffas för att ta ställning till dagens överenskommelse. Ann Linde menar att den kommer att få stöd.

Ann Linde lättad

Sedan följer två parallella processer. Man ska förhandla om hur Storbritanniens relation till EU ska se ut de första två åren efter utträdet den 29 mars 2019, då britterna vill se ett övergångsarrangemang.

Men samtidigt ska man också lösa den stora knäckfrågan – hur britternas relation med unionen ska se ut när man lämnat helt.

– Vi ska komma ihåg att det som vi som är så glada för i dag är de tre frågor som var förutsättningen för att man skulle kunna börja förhandla om det. Det handlar då om ett mycket stort handelsavtal, det största som EU någon gång har förhandlat om, där man lägger till samarbete som handlar om terroristbekämpning, klimat, utrikespolitik och sådana saker. Det blir en oerhörd ansträngning att få till ett sådant avtal.

Ann Linde menar att avtalet blir av stor vikt för svenska medborgare.

– Sverige har en väldigt stor handel med Storbritannien och en stor del av vår export går dit. Om vi inte får bra regler påverkar det direkt företag men också tillväxt och jobb i Sverige. Sedan är det särskilt viktigt för de 100 000 svenskar som bor i Storbritannien. Det har man ju också kommit fram till i natt att den frågan ska lösas. De kommer att kunna andas ut.