Dramatisk ökning av sexbrott blev hetsig duell

Uppdaterad 2018-05-08 | Publicerad 2018-05-07

Sexualbrotten ökar dramatiskt i Sverige. Är det migrationen som ligger bakom?

Det blev hetaste stridsfrågan när statsministerkandidaterna rök ihop i duell.

– Vi vet för lite, regeringen är feg som inte vill ha en kartläggning, säger Ulf Kristersson (M).

Ett dygn efter partiledardebatten i Svt:s Agenda var det dags igen för Stefan Löfven och Ulf Kristersson att mötas i en kamp om väljarnas gunst. I Expressen-tv rök de båda statsministerkandidaterna ihop om allt i från miljö till lag och ordning, sjukvård och invandring.

När den dramatiska ökningen av sexualbrott i Sverige kom upp blev det hetsigt mellan duellanterna.

Slog bort anklagelserna

Moderatledaren anklagade i tv-sändningen Löfven för att inte våga låta ansvarig myndighet, Brottsförebyggande rådet, Brå, ta reda på vad ökningen beror på, så som hans parti föreslagit.

Statsministern slog dock bort anklagelserna, och menade att Kristersson har fel.

– Det vi sa var att låt professionen göra det, om den anser sig ha ett sånt behov, men den hade inte det, sa Löfven.

Löfven öppnade för att utreda

När kamerorna hade slocknat träffade Aftonbladet de båda kombattanterna.

De var överens om att vi i Sverige vet för lite om sexualbrotten, och om ökningen går att koppla till asyl- och flyktingmottagandet senaste åren. Även Stefan Löfven öppnade för att utreda vad ökningen beror på.

– Jag tycker att det ska professionen svara på, forskningen, de ska ge tydliga besked och det är därför jag har sagt att om Brå behöver nytt underlag så ska vi naturligtvis ta fram det.

”Även utsatta är överrepresenterade”

I Aftonbladets pågående granskning av gruppvåldtäktsmål är 82 av 112 förövare födda utanför Europa. Hur ser du på det?

– Det har tidigare visat sig i annan statistik att vi har en överrepresentation för brottslighet vad gäller människor som kommer från andra länder, säger Stefan Löfven.

Han framhöll att också andra grupper är överrepresenterade.

– Ett annat samband är var man finns på samhällsstegen. De som är mest utsatta, arbetslösa och har lägst inkomst är också överrepresenterade.

Löfven menade att värderingar kan ha att göra med övergreppen. Och att det är av största vikt att samhället står upp tydligt för vad som gäller i Sverige, till exempel om jämställdhet och att kvinnor och män har samma värde.

– Vi har ett ansvar för att de som kommer får en bra samhällsinformation. I den ska ingå vilka värderingar vi har. Vi accepterar inte att man behandlar kvinnor på det sättet, säger han.

Nio av tio anmälningar olösta

Ulf Kristersson kunde inte heller säga om ökningen kan bero på människor som kommit från andra länder.

– Jag tror ingen vet det, och jag är försiktig med att dra förhastade slutsatser. Men vi borde veta och det var därför vi tyckte att det hade varit rätt att ge Brå i uppdrag att undersöka vilka är brottsoffren, vilka är gärningsmännen, var sker detta, i vilka situationer sker detta.

Om Aftonbladets granskning säger Kristersson:

– Det är helt förfärligt. Brotten är lika förfärliga vem som än begår dem. Det allra allvarligaste är att de här brotten inte klaras upp i dag, att nio av tio våldtäktsanmälningar förblir olösta och att de ligger och väntar i högar i stället för att utredas. Det är helt oacceptabelt.

Ulf Kristersson menade att det krävs kraftfulla åtgärder mot sexualbrotten. Däribland skärpta straff, fler poliser och att sänka kraven för utvisning från ett års fängelse till sex månader.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!