S-vallöfte: Obligatoriska pensionärsråd i alla kommuner

Publicerad 2018-06-14

Äldre ska få tycka till om beslut som rör dem – genom obligatoriska kommunala pensionärsråd. Det är ett nytt vallöfte från Socialdemokraterna.

Dessutom vill man ge pensionärernas organisationer mer pengar.

– De äldre blir allt fler, då är det himla viktigt att deras åsikter och perspektiv är med när vi fattar beslut, säger Lena Hallengren, äldreminister (S).

De äldre över 65 år utgör två miljoner av väljarkåren, drygt 26 procent, när svenska folket går till val i höst.

Gruppen är därmed en stor maktfaktor och partierna slåss om deras gunst.

Ulf Kristersson (M) har till exempel lovat att sänka pensionärsskatten och sluta skatteklyftan mellan arbetare och pensionärer, medan statsminister Stefan Löfven (S) tidigare har lovat höjda pensioner med 600 kronor i månaden för 1,2 miljoner äldre.

Obligatoriskt råd

Samtidigt har statsministern signalerat att det kommer att komma fler S-löften till de äldsta.

Ett av dessa presenteras nu av äldreminister Lena Hallengren. Det handlar bland annat om att öka äldres inflytande genom att lagstifta om att alla kommuner och landsting måste införa obligatoriska pensionärsråd.

– Pensionärsråd finns i en del kommuner redan i dag och innebär att det finns personer som företräder pensionärerna. Man är till exempel med som en remissinstans när kommunen ska bygga något, har synpunkter på aktiviteter och utbud eller allt som har ett perspektiv där äldre kan spela en roll och göra beslutet ännu bättre, säger hon.

Viktigt med äldre i beslutande församlingar

Hallengren menar att det är viktigt att de allt fler äldre i samhället känner att de blir tagna på allvar och får vara med och påverka beslut – även om de själva inte alltid orkar göra det.

– Det är viktigt att de äldre finns med i våra beslutande församlingar, men när man inte orkar det ska man ändå känna att de äldres perspektiv tas tillvara så att besluten blir ännu bättre.

Ditt parti har gått emot en utveckling med att ta in fler yngre i sina beslutande organ de senaste åren. Är det dags att tänka tvärt om nu?

– Ska man vara en folkrörelse som Socialdemokraterna är så ska man förstås ha med sig både yngre och äldre, av olika kön och med olika bakgrund.

Mer pengar

Enligt Lena Hallengren vill S också öka de statliga anslagen till landets pensionärsorganisationer med fem miljoner om året, från dagens åtta miljoner.

– Vi hoppas att de ska organisera ännu fler pensionärer och ordna ännu mer verksamhet. Helt enkelt spela en ännu större roll för att äldre ska ha en aktiv tid och ett aktivt liv, säger hon.

På fredagen håller Pensionärernas riksorganisation, PRO, kongress vid Arlanda i Stockholm. Lena Hallengren, Stefan Löfven och Ulf Kristersson deltar.

PRO: Angeläget

Christina Tallberg, PRO:s ordförande, gillar beskedet från äldreministern. Hon framhåller att pensionärsorganisationerna länge gemensamt har krävt obligatoriska pensionärsråd i alla kommuner.

– Det här är angeläget, säger hon.

Många kommuner har redan infört pensionärsråd, men de fungerar lite olika, berättar PRO-basen. På vissa håll är de en remissinstans till kommunledningarna, på andra enbart en informationskanal till äldre.

Med ny lagstiftning hoppas Tallberg att inriktningen för råden ska bli likartad över hela landet.

– Det här är ett sätt för samhället att få del av den kunskap och erfarenhet som finns hos oss äldre.

Att S nu vill höja statliga anslagen till pensionärsorganisationerna är också välkommet eftersom dessa inte har höjts på flera år, slår Tallberg fast.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!