Krav inom KD på förbud mot burka och niqab

Publicerad 2017-10-20

Nu ställs krav inom Kristdemokraterna på att partiet ska rösta igenom ett förbud mot burka och niqab i skolan och vården.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet vill även att arbetsgivare ska kunna neka de som kräver att få bära plaggen anställning utan att det räknas som diskriminering.

– Vi står inte för den människosynen som gör att kvinnor måste dölja sitt ansikte för att bli respekterade, säger KDU-ordföranden Christian Carlsson.

I helgen är det KD:s tur att samla partiet inför valåret 2018. Under tre dagar ska ombuden på rikstinget i Uppsala bestämma vilken politik som ska drivas och vilka som ska sitta på ledande poster i toppen.

En av de frågor som diskuterats flitigt internt handlar om det förbud mot burka och niqab som en del inom partiet vill rösta igenom. Det finns krav på att de heltäckande slöjorna, vanliga i vissa muslimska länder, ska förbjudas på alla offentliga platser i Sverige.

Men förslaget väntas inte röstas igenom.

Ett förslag som däremot har vunnit mer stöd har lanserats av ungdomsförbundet KDU. De vill också att burka och niqab ska förbjudas, men enbart inom offentlig verksamhet som skola, vård, barnomsorg och äldreomsorg. Liknande lagar har redan införs i flera andra europeiska länder eller i delar av dem.

– Det är inte acceptabelt med den sortens människosyn där man anser att kvinnor måste dölja sitt ansikte för att betraktas som anständiga eller för att undvika att bli ofredade. Det här är en viktig jämställdhetsfråga, säger KDU:s ordförande Christian Carlsson.

Kräver förbud i offentliga verksamheter

Han slår fast att bland annat skolan är en plats där människor måste kunna se varandra i ögonen.

– Någonstans måste man kunna dra en gräns för vad vi accepterar i det offentliga. Inget barn som söker tröst i förskolan ska behöva mötas av en burka eller niqab. Det är viktigt att vi är tydliga med att det är det förhållningssättet som ska gälla i Sverige fortsatt, säger han.

KDU:s linje i frågan har fått stöd av flera tunga aktörer i partiet, berättar Carlsson. Det handlar om distriktet i Stockholms stad och Uppsala samt delegationen från Stockholms län som åker till rikstinget.

Ungdomsförbundet driver även på för att moderpartiet ska verka för att arbetsgivare ska kunna neka en person som kräver att få bära burka eller niqab anställning. Detta ska kunna göras utan att det räknas som diskriminering.

– Det handlar om att arbetsgivare ska kunna ställa som krav att personalen visar vilka de är och visar sina ansikten, säger Christian Carlsson.

Partistyrelsen säger nej

Från partistyrelsens håll säger man nej till alla typer av förbud mot burka och niqab – vilket innebär att det blir strid på rikstinget i frågan. Andreas Carlson, gruppledare och rättspolitisk talesperson för KD, säger att det finns flera anledningar till det.

– Vi tycker det är ett förslag som inskränker mänskliga fri- och rättigheter, som religionsfrihet och att man ska få vara klädd som man vill, säger han.

Partistyrelsen säger alltså nej till KDU:s förslag på ett förbud mot heltäckande slöjor i offentliga miljöer med motiveringen att det redan går att ställa krav i offentlig verksamhet.

– Till exempel att man ska kunna legitimera sig och visa ansiktet. Ett generellt förbud mot burka eller niqab på offentlig plats avstyrker vi från partistyrelsen, säger Andreas Carlson.

Emma valde niqab när hon fyllde
15