Då kan nya religiösa friskolor förbjudas

Uppdaterad 2019-02-01 | Publicerad 2019-01-31

Regeringen gjorde i januariavtalet upp med Centern och Liberalerna om ett stopp för nya religiösa friskolor.

Redan vid årsskiftet kan ett förbud finnas på plats.

– Det är min bedömning, om den politiska viljan finns, säger Roger Haddad, skolpolitisk talesperson (L).

De senaste åren har flera partiet skärpt tonen kring friskolor med konfessionell inriktning, religiösa friskolor. 2017 bestämde sig Liberalerna för att man vill se ett stopp för nya skolor, men att de som redan finna ska få fortsätta sin verksamhet.

– Det finns anledning att känna oro för expansionen av religiösa friskolor i våra invandrartäta förorter, de ökar segregationen, sa L-ledaren Jan Björklund.

I valrörelsen stod det klart att Socialdemokraterna ville gå ännu länge och inte bara förbjuda nya utan även ombilda de som redan finns.

Ny lag kan bli verklighet vid årsskiftet

Bakom kraven har funnits larmrapporter om att en del religiösa friskolor ibland varit en grogrund för segregation och extremism.

I januariavtalet som S, MP, C och L förhandlade fram var man överens om att ett etableringsstopp ska införas för grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning. Dessutom ska tillsynen av de som redan finns skärpas.

Men där står ingenting om när ny lagstiftning kan finnas på plats. Nästa steg blir fortsatta förhandlingar mellan regeringen och C och L.

De nya reglerna ska dock inte behöva dröja länge, menar Roger Haddad, skolpolitisk talesperson (L).

– Min bedömning är, om den politiska viljan finns, att man redan 1 januari 2020 kan ha en sådan lagstiftning på plats. Det är inte orealistiskt, det finns ett starkt politiskt stöd för att genomföra den här förändringen. För att säkerställa att eleverna får en bättre undervisning och att extremism och andra negativa effekter av den här typen av skolor motverkas, säger han.

Oklart hur många det finns

Sedan tidigare jobbar en utredning som regeringen tillsatt med att analysera reglerna kring religiösa friskolor och se över om hur det behöver ändras. I januariavtalet står att en utredning också ska avgränsa vad en religiös friskola är.

Det är i dag oklart exakt hur många religiösa friskolor det finns i Sverige, då det saknas anmälningsplikt. Just den plikten är något som Liberalerna också driver på för, säger Roger Haddad.

Drygt ett 60-tal religiösa friskolor är kända, av dem vilar de flesta på kristen grund. De senaste åren har allt fler med muslimsk inriktning etablerats.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) svarar i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:

– Vår ingång är att Januariavtalet ska hedras. I nuläget kan jag dock inte uttala mig om tidpunkten när stoppen kan vara på plats.