Annie Lööf står fast: ”Tänker inte sitta gisslan till SD”

Centerpartiets ledare om jakten på en ny regering

Publicerad 2018-12-19

Annie Lööf dömer fortfarande ut Ulf Kristerssons ”3–2–1-lösning” och anser inte att M-ledaren kan locka över henne med sakpolitik.

– Vi vill inte sitta som gisslan till Sverigedemokraterna, säger hon.

Centerledaren vill i dag inte säga vilken hon kommer stödja som statsminister - men betonar vikten av att kompromissa.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Centerpartiet har hamnat mitt i centrum för den pågående regeringsbildningen. Partiet har röstat nej till såväl Ulf Kristersson (M) som Stefan Löfven (S) som statsministerförslag och nu, under jul- och nyårshelgen, väntas partiet bli kraftigt uppvaktat av de båda politiska sidorna.

Talmannen har gett partiledarna betänketid till den 16 januari, då nästa omröstning ska ske.

Upprepade sitt svar

Hur C kommer att ställa sig framöver vill dock Annie Lööf inte svara på. Gång på gång upprepade hon i stället att hennes parti kommer att vara ”konstruktiva och spelbara” för att Sverige ska få en ny regering.

– Jag kommer att gå på de möten som de olika statsministerkandidaterna kallar till och vi kommer att vara den kraft som vi har varit under hösten, där vi har sett till att hitta möjliga blocköverskridande samarbeten så att Alliansen kan styra, men vi har också varit först med att inleda skarpa förhandlingar med S, säger hon.

”Måste betänka stegen framåt”

På frågan om C i dag är närmare att släppa fram Löfven än Kristersson svarar Lööf:

– Jag vill inte kommentera det i dagsläget. I de regeringsdiskussionerna som vi har röstat om har det handlat om, i Ulf Kristerssons fall, att vi inte ville ge SD ett historiskt och unikt inflytande över en regerings inriktning. I Stefan Löfvens fall så hade han inte tillräckligt klippt banden med Vänsterpartiet.

Samtidigt understryker hon att motståndet att släppa fram Ulf Kristersson inte handlar om sakpolitik.

– Det som är utmaningen med den modell som Ulf Kristersson lyft fram, 3-2-1-modellen, det är att SD i det läget har ett avgörande inflytande. Det har varit vår kritik under hösten, att vi inte vill sitta som gisslan till SD. 

Är ditt besked om SD lika tydligt idag?

– Centerpartiet står fast, vi vill varken ge SD eller V inflytande över en ny regerings politiska inriktning.

Måste kunna kompromissa

Argumenten för att inte släppa fram Stefan Löfven handlar om att S enligt henne inte tagit tydligt avstånd från V. Det handlar också om att C inte fick igenom vad ville i förhandlingarna.

Men Annie Lööf säger samtidigt att alla parter måste vara beredd på eftergifter.

– Bara för någon vecka sedan gick vi in i skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna. När man går in i skarpa förhandlingar handlar det om att ge och ta, att kunna kompromissa.

Annie Lööfs uppfattning är att det är statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson som nu har ett särskilt stort ansvar för att Sverige ska få en ny regering.

– De måste också kunna prata med varandra och tolerera varandra.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Annie Lööf (C)