LO-basens hot till Löfven: Beredda att gå i strejk

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-05-01

KALMAR. Karl-Petter Thorwaldsson kräver över 100 miljarder till välfärden kommande år.

LO-basen tar också strid mot regeringens aviserade förändringar i arbetsrätten:

– Jag lovar er här på första maj. Vi från facket kommer aldrig att acceptera det.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson första maj-tal i Kalmar innehöll ett löfte till organisationens medlemmar: Fackförbundet kommer inte gå med på regeringens aviserade förändringar av arbetsrätten.

Vreden mot regeringen märks bland fackrepresentanter runt om i hela landet, något som Aftonbladet rapporterade om i morse. Den bygger på förra veckans besked att regeringen sjösätter en utredning om moderniserad arbetsrätt och fler undantag i turordningen. LO frukar att en förändring skulle slå hårt mot de som varit anställda länge i slitsamma yrken. Arbetsgivare skulle få rätt att frångå turordningsregler och säga upp den man vill i stället för att tillämpa ”sist in först ut”-principen.

Thorwaldsson talade nära hemmaplan, sju mil från uppväxtorten Kosta. Senast han talade här var som SSU-ordförande 1993. Med anekdoter från det tillfället och med stora hyllningar till Kalmar fick han med sig publiken som hade tagit sig till Larmtorget.

Lägg pengar på vården istället för till rika gubbar

Thorwaldsson tror att arbetsmarknadens parter har goda möjligheter att komma överens sinsemellan om arbetsrätten, i så fall kommer regeringens förändringarna inte bli verklighet. Men läggs det fram skarpa förslag kommer facket att ta till de vapen man har:

– Jag har bara ett enda uppdrag, att jobba för LO:s medlemmar. Jag är säker på att LO:s medlemmar är beredda att gå i strejk för att skydda vår arbetsrätt.

Thorwaldsson riktade också svidande kritik mot sänkningen av värnskatten, som ska ske nästa år och också är en del av Januariavtalet.

– Det går till alla som tjänar över 630 000 kronor om året. Hur många av era kollegor gör det? Det kostar 6,3 miljarder, lägg det i äldreomsorgen istället för till rika gubbar.

Sitter själv i S verkställande utskott

Hur känns det att tala här i dag när regeringen aviserat de här förändringarna?

– Bra. När det är tuffa tider känns det bra att träffa så många medlemmar som möjligt. Nu får man chansen att prata om de här förändringarna.

Du sitter själv i Socialdemokraternas verkställande utskott. Är det ett trovärdighetsproblem för dig i din kritik?

– Det är i så fall ett problem som en LO-ordförande haft sedan 1898, då LO bildades. Det blir så till och från att vi har olika uppfattning. I mitten av 90-talet var det 100 000 som demonstrerade mot förändringar i arbetsrätten.

Budskap till Löfven

I samband med första maj presenterar LO också ett krav på en stor välfärdssatsning. Sveriges ekonomi går bra, i stället för att betala av statsskulden och hålla det så kallade överskottsmålet bör regeringen lägga 108 miljarder resterande mandatperioden till kommuner och landsting, anser LO.

– Vi har en väldigt bra ekonomi och kan göra dem här välfärdspakten på 108 miljarder på tre år, utan att låna till den. Mitt budskap till Löfven i dag är: Använd de här åren till att bygga ut välfärden och stärka pensionerna.

Mikael Gren, undersköterska och arbetsplatsombud på äldreboendet Varvet tyckte det Thorwaldsson sa på pressträffen var intressant och bra.

– Det bådar gott för framtiden. LO har stora muskler, jag tror de kan stå emot det här som regeringen vill, säger han.

Löfven: Vill att parterna gör upp

Statsminister Stefan Löfven (S) fick efter sitt tal i Umeå frågor om LO-basens uttalanden.

Han svarar att det regeringen gjort så här långt i fråga om arbetsrätten är att ta fram direktiv för en utredning ”som ska leda till någonting”.

– Jag vill helst att parterna själva ska göra upp om arbetsrätten. De var på gång med detta. Om de fortsätter att göra upp så är det det bästa, säger han.

–  Men blir det lagstiftning har parterna en viktig uppgift, både fack och arbetsgivare. Kom med inspel, hur ska vi förhindra godtyckliga uppsägningar? Hur ska arbetsgivarens ansvar för omställningsförmåga öka och så vidare, för så står det skrivet i Januariavtalet.

Att Thorwaldsson menar att LO:s medlemmar kan gå ut i strejk för arbetsrätten och att Löfven därmed kan stå i konflikt med arbetarrörelsens andra ben, vill Löfven inte spekulera om.

I stället upprepar han att också LO och dess förbund, men också tjänstemän, akademiker och arbetsgivare nu har ett ansvar att komma med inspel om hur detta ska lösas.