Sabuni öppnar för stramare regler

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2019-11-16

VÄSTERÅS. Nu öppnar även Liberalerna för att ompröva dagens regler om arbetskraftsinvandringen.

Partiledaren Nyamko Sabuni vill se över reglerna kring ”spårbyte”, där asylsökande som fått avslag kan få stanna om de fått arbete.

Men frågan skapar en spricka i partiet.

På sistone har både Moderaterna och Kristdemokraterna svängt i frågan om arbetskraftsinvandring. Man har öppnat för att strama åt reglerna när det gäller lågkvalificerad arbetskraft, som bärplockare och diskare.

Frågan är ett hett debattämne på Liberalernas landsmöte i Västerås i helgen där debatten blev hård och då framför allt om så kallat ”spårbyte”.

Det innebär att asylsökande som fått avslag kan få stanna ändå, om de fått arbete. Antalet personer som fått stanna den vägen har ökat rejält de senaste åren, efter att asylreglerna skärptes.

”Spårbyte är problematiskt”

Delar av L:s partiledning, med Nyamko Sabuni i spetsen, vill se över dagens regler.

– Spårbyte är problematiskt. Det är en del som stör asylrätten. Människor kommer hit och vet att de inte har asylskäl, men de vet också att de kan byta spår för att få jobb, säger hon.

Hon säger att hon förstår de i partiet som tycker att de som fått jobb ska få stanna i Sverige, men att det inte är så enkelt.

– Nu har vi en lag som säger att man ska söka jobb utifrån och så kommer man till Sverige när man har jobb. Låt oss sköta det på det sättet, det är så vi har kontroll över vilken typ av jobb människor får, så att människor inte utnyttjas.

Delar av partiet kräver i stället att dagens modell med spårbyte i stället ska förenklas, så att fler kan få stanna. Efter en hård debatt beslutades att det ska ske ytterligare förhandlingar i ett så kallat beredningsutskott innan frågan avgörs.

Helig ko inom borgerligheten

2008 gjorde den dåvarande Alliansregeringen och Miljöpartiet upp om reglerna kring arbetskraftsinvandring till Sverige.

De nya liberalare reglerna blev en helig ko för borgerligheten och när migrationspolitiken stramats åt på alla andra områden har man behållit sin position kring arbetskraftsinvandringen.

Alla partier är överens om att invandringen av högkvalificerad arbetskraft är nödvändig till Sverige.

De som vill ändra dagens regler menar dock att de enklare jobben borde kunna utföras av människor som redan finns i Sverige. Det har också funnits omfattande kritik om att det är för mycket missbruk i systemet.

När reglerna gjordes om 2008 slopades behovsprövningen, som innebar att facket hade inflytande när det skulle bestämmas om det fanns ett behov av att rekrytera arbetskraft utanför EU.

I och med reformen fick företagen bestämma själva vilka som skulle få arbetstillstånd.

Sedan tidigare vill S, V och SD strama åt reglerna kring arbetskraftsinvandring.

I Januariavtalet mellan C, L och MP står det att dagens regler ska ”värnas”.