KD får vara mellanhand i SD-kontakter

Publicerad 2019-11-08

UMEÅ. Kristdemokraterna får agera mellanhand åt andra partier – som vill veta hur Sverigedemokraterna ställer sig.

Det menar Ebba Busch Thor (KD):

– En del kommer vid sidan av och frågar, kan inte ni kolla vad SD tycker?

Kristdemokraterna har sedan Ebba Busch Thors uppmärksammade köttbulle-lunch med Jimmie Åkesson i somras, setts som det parti som närmat sig Sverigedemokraterna allra mest.

KD-ledaren har många gånger slagit fast att hon inte har några problem att samtala med SD i frågor där man kan hitta samsyn och lösa utmaningar.

Utnyttjas av andra partier

Nu menar Ebba Busch Thor att KD samtidigt fått en särställning i svensk politik – som utnyttjas av andra partier i riksdagen som inte vill ha någon kontakt med Åkessons parti, vilket Expressen var först att rapportera om.

– Vi är de enda som är beredda att prata med Sverigedemokraterna för att lösa problem som människor har rätt att förvänta sig att vi ska göra allt vi kan för att lösa, och då är det en del som kommer vid sidan av och frågar ”kan inte ni kolla vad SD tycker i den här frågan?”, säger hon.

Och tillägger:

– Men vi agerar utifrån vår egen ryggrad och våra egna värderingar och gör det som vi tycker är lämpligt.

Vill inte avslöja

Busch Thor vill på upprepade frågor inte svara på vilka det är som vill använda KD som mellanhand till SD. Hon säger bara att det är ”andra partier”.

– Men jag tycker det är speciellt att så många pratar om att klimatet i svensk politik måste plockas ner, att vi måste ändra tonläget och vara beredda att samtala med alla och lösa problem. Samtidigt är Kristdemokraterna det enda parti som är beredda att prata med Sverigedemokraterna i frågor där det finns förutsättningar att komma överens. Det tycker jag att fler kan göra faktiskt, säger hon.

Kritiserades internt

Efter den uppmärksammade lunchen fick Busch Thor tung intern kritik.

Frågan väntas diskuteras flitigt runt kaffeborden på rikstinget i Umeå, men enligt Aftonbladets källor har partiledningen en majoritet med sig i frågan.