Sexdömd tog emot ensamkommande pojke i familjehem

Uppdaterad 2022-10-18 | Publicerad 2015-12-10

Vallentuna kommun anlitade familjehemsbolaget Novara Omsorg AB för att hitta ett hem åt en ensamkommande pojke.

Men kommunen hann inte kontrollera familjen – och efteråt visade det sig att pappan var dömd för sexualbrott.

– Vi har en situation som vi aldrig tidigare har stått inför med ett väldigt hårt tryck, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M).

Vallentuna kommun har nyligen anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för tre fall där kommunen anser sig ha brustit i sin hantering.

Det handlar om familjehemsplaceringar av ensamkommande barn – där det senare har visat sig att personer i familjhemmet dömts för allvarliga brott.

Upptäcktes i efterhand

I ett fall anlitade kommunen Novara Omsorg AB för att hitta ett hem åt en ensamkommande pojke i 15-årsåldern.

Företaget har enligt anmälan gjort en egen utredning av familjen – som hann ha pojken boende hos sig i över en månads tid. Men när Socialförvaltningen efter placeringen gjorde en registerkontroll visade det sig att mannen i familjen 2010 dömdes till fyra månaders fängelse för sexuellt ofredande och olaga hot.

– Vi upptäckte det i efterhand när vi hade fått tid på oss att samla in de uppgifter som vi normalt gör innan placeringen. Då visade det sig att ena föräldern var dömd för ett sexualbrott, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M).

”Väldigt hårt tryck”

Hon förklarar händelserna med extremt tryck på socialförvaltningen i kommunen.

– Vi har en situation som vi aldrig tidigare har stått inför med ett väldigt hårt tryck. Som kommun har vi 48 timmar på oss från det att vi får veta om placeringen till att vi fysiskt måste ta emot barnet. På den tiden hinner vi inte med att utreda eller följa upp, säger Parisa Liljestrand.

– Det är så allvarligt att vi inte kan garantera rättssäkerheten för barnen.

Det formella ansvaret för att granska om ett familjehem är lämpligt eller inte ligger på kommunen. Men familjehemsbolagen marknadsför ofta sig själva med att grundliga kontroller görs samt att man på kort tid kan ta fram bra familjer till kommunerna.

”Inga kommentarer”

På sin hemsida uppger Novara Omsorg, som fakturerar kommunerna cirka 55 000 kronor per barn och månad, att man kräver utdrag från polisens misstanke- och belastningsregister för alla vuxna personer i de familjer som vill bli familjehem.

Företagets styrelseordförande och verksamhetschef Marhmoud Seraq vill först inte svara på Aftonbladets frågor men hör sedan av sig.

– Det som har hänt är att vi har begärt ett polisregisterutdrag men där stod det inget. Han var clean.

Misstänker ni att polisen har skickat ut ett felaktigt registerutdrag?

– Ja, det tror jag. Det måste vara någon miss där.

Sedan mannens förflutna uppmärksammats avbröt Novara samarbetet med den aktuella familjen. Samtidigt valde Vallentuna kommun att omplacera pojken till en annan familj utan hjälp från någon familjehemskonsulent.