Kan bli brist på mediciner – på grund av corona

Uppdaterad 2020-03-14 | Publicerad 2020-03-12

Coronakrisen kan leda till medicinbrist – senare.

Produktionen i Kina har legat nere och Indien har stoppat export av vissa läkemedel.

– Det finns en risk för att det blir en huggsexa på läkemedel mellan olika länder, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Att svenska folket laddar upp med munskydd, handsprit samt smärtstillande och febernedsättande läkemedel för att klara ett corona-insjuknande står klart.

Men något hamstrande av andra typer av mediciner märks ännu inte. Tillgången är så här långt normal, enligt Johan Wallér.

– Det kan naturligtvis vara så att människor hämtar extra läkemedel, men inte så att vi ser någon hamstring som leder till att det skulle bli brist på läkemedel här och nu, säger han.

Kan bli problem senare

Men även om landets apotek i dag inte ser någon brist på viktiga mediciner, till exempel för särskilt utsatta grupper som hjärt- och lungsjuka, kan det uppstå problem längre fram.

De flesta substanser tillverkas i Kina, där många fabriker fått hålla stängt på grund av coronaviruset.

Och i Indien har det införts exportstopp på vissa läkemedel. Enligt brittiska BBC gäller det till exempel flera olika antibiotika, hormonet progesteron och vitamin B12.

Konkurrerar globalt

Johan Wallér poängterar att läkemedelsindustrin är global och att exporthinder och stängda gränser kan ställa till problem i Sverige – längre fram.

Hur långt bort det kan vara kan han dock inte sia om.

En huggsexa om läkemedel mellan olika länder vore olyckligt, menar Apoteksföreningens vd.

– Jag vet inte varför Indien infört restriktioner, men man kan ju ana att varje land vill ta hand om sin egen befolkning, säger Wallér.

Inte heller Läkemedelsverket ser några akuta problem med tillgången på mediciner i dag.

Den senaste rapporten om tillgången, från klockan tio på torsdagen, visar inga inrapporterade pågående eller kommande restsituationer på grund av coronautbrottet.

Coronautbrottet kan orsaka läkemedelsbrist.

Stor osäkerhet

Men också enhetschefen Johan Andersson flaggar för att det kan uppstå problem längre fram. Ingen vet säkert vart coronakrisen tar vägen och hur omfattande problemen blir.

– Det finns en relativt hög sannolikhet att vi kommer att se någon slags problematik med grund i coronavirusutbrottet. Men osäkerheten är för stor för att man ska kunna spekulera i vilket eller vilka läkemedel det kan handla om, eller när eller på vilket sätt omfattningen kan bli, säger Andersson.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen