Sverige ska exportera vapensystem till mördarregim

Publicerad 2018-02-14

Svenska vapensystem ska säljas till Filippinerna – som kritiseras hårt för brott mot mänskliga rättigheter.

Krigsmateriel för strid av typen eldledning och radar har beviljats av statliga ISP.

– Det här är första utförseltillståndet till Filippinerna på ett antal år, säger Karl Evertsson, krigsmaterielchef på ISP.

Filippinernas president Rodrigo Duterte, som tillträdde sommaren 2016, har jämfört sig själv med Hitler. På huvudstaden Manilas gator genomför poliser och medborgargarden utomrättsliga avrättningar – inspirerade av presidentens uttalanden om att bekämpa narkotikahandeln.

Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna är omfattande och en rad organisationer, däribland Amnesty, har riktat skarp kritik mot det som sker i landet. Även hanteringen av konflikten på ön Mindanao, där Filippinernas regering bekämpar både den kommunistiska gerillan och IS-sympatisörer, har fördömts.

– Skjut kvinnliga rebeller i vaginan. Då blir de värdelösa, sa Rodrigo Duterte i ett tal inför armén i förra veckan.

Krigsmateriel för strid

Samtidigt är Filippinerna det senaste landet i raden av länder som Sverige ska sälja vapen till – för första gången på länge.

Aftonbladet kan i dag avslöja dokumentet från statens kontrollorgan för vapenexport, Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som visar beviljade tillstånd för första kvartalet 2017.

– Historiskt har viss export skett till Filippinerna men den har varit mycket begränsad och har i huvudsak bestått av jakt- och sportskytteammunition, säger Karl Evertsson, chef för ISP:s krigsmaterielgrupp.

Det nya tillståndet för utförsel gäller både krigsmateriel för strid och andra krigsmateriel.

Eftersom krigsmaterielexporten är starkt omgärdad av sekretess vill ISP-chefen inte berätta vilka vapen det rör eller vad de ska användas till. Generellt säger han dock att det handlar om tre kategorier; ML5, ML21 och ML22.

– Det inkluderar till exempel eldledning och radarsystem, viss övervakning och liknande. Det kan både vara för landbruk, för marint bruk eller luftförsvar.

Aftonbladets efterforskningar pekar på att det handlar om eldledningssystem till 76-millimeters kanoner.

”Följer situationen noggrant”

Karl Evertsson på ISP hänvisar övriga frågor till företagen som vill sälja, men vilka de är vill han inte avslöja.

– Det beror lite på i vilket skede en affär är och om man vill gå ut med informationen. Sverige är ett litet land och det finns inte allt för många företag som tillverkar material inom varje kategori.

Uppfyller Filippinerna kriterierna för mänskliga rättigheter och inblandning i interna konflikter?

– Vi följer situationen i Filippinerna mycket noggrant, speciellt efter Dutertes tillträde 2016. Även situationen på Mindanao är föremål för vår prövning. Sedan vägs det givetvis in vilken typ av materiel det är. Om det till exempel är materiel för flottan så är det ur ett mänskliga rättighetsperspektiv mindre känsligt än materiel till poliser.

Damberg i Manila

Saab Group är en av landets största vapenexportörer. I november 2016 öppnade bolaget ett försäljningskontor i Manila. Och vid samma tidpunkt återöppnades också Sveriges ambassad i samma område.

Näringsminister Mikael Damberg (S) invigde ambassaden på plats.

När han efteråt fick kritik för resan slog han tillbaka med att beslutet om ambassaden hade fattats långt innan Duterte tillträdde, att han tog upp mänskliga rättigheter i sina möten och att resan enbart hade civila syften, inte att sälja vapen.

Till Aftonbladet säger Damberg i dag att han aldrig tog upp frågan om att Sverige skulle få sälja krigsmateriel till Filippinerna under sin resa.

Med i Manila var också Dambergs dåvarande pressekreterare Ann Wolgers, senare Stefan Löfvens mediestrateg. Hon är i dag presschef på Saab.

– Jag brukar inte kommentera vilka som är våra kunder. Många gånger ingår det vi säljer i ett lands säkerhetspolitik och försvarsstrategi. Kunderna själva får gärna prata om vad de köpt, men jag kan inte gå in på det, säger Wolgers.

Skärper regler

Den 15 april i år väntas en lagskärpning kring vapenexporten träda i kraft där frågor om mänskliga rättigheter ska ges ökad tyngd. Något som en rad partier har krävt. Innan dess, den 28 februari, ska frågan debatteras i riksdagen.

Redan nu säger dock regelverket att Sverige inte ska exportera till länder som kränker mänskliga rättigheter eller som ingår i en väpnad konflikt. Men något generellt förbud mot att sälja till vissa länder finns inte, i stället görs en individuell bedömning vid varje affär.

Ansökan om att få sälja vapen gör företagen själva. Men det är statliga ISP som fattar besluten – ja eller nej.

Till sin hjälp har ISP det politiskt tillsatta Exportkontrollrådet, där alla åtta riksdagspartier är representerade. Frågan om försäljning av krigsmaterial till Filippinerna har dock aldrig varit uppe till diskussion i Exportkontrollrådet, säger två av varandra oberoende källor till Aftonbladet.

Svenska freds: Orimligt

För första kvartalet 2017 beviljade ISP vapenförsäljning till 36 länder. Av dessa är flera sådana som står oss nära, till exempel Norge, Finland och Danmark. Men där finns också till exempel Förenade Arabemiraten, som deltar i den väpnade konflikten i Jemen, vilket gjort att till exempel Norge helt stoppat sin vapenexport dit.

Organisationen Svenska freds är mycket kritisk till att Sverige nu ska sälja vapen till Filippinerna.

– Vi reagerade med ilska och uppgivenhet när vi upptäckte det. Den 28 februari ska det nya regelverket för vapenexport debatteras i riksdagen, förhoppningsvis följt av ett beslut om en skärpning, och då är det väldigt oroväckande att det fram till dess beviljas utförseltillstånd till väldigt problematiska länder, säger Svenska freds ordförande Agnes Hellström.

Hon ser Filippinerna som ett land där mänskliga rättigheter kränks på många sätt – och menar att regeringen bör agera för att stoppa affären.

– Det är orimligt att Sverige förser landet med vapen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är ansvarig för vapenexporten i regeringen.

– Jag kommenterar aldrig enskilda ärenden eller enskilda länder. Det är en myndighetsfråga och myndigheten får svara för sina ställningstaganden, säger han genom sin pressekreterare Sofie Rudh.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!