Stefan Löfven dömer ut förslaget om att dra in medborgarskap för IS-svenskar

Uppdaterad 2019-03-06 | Publicerad 2019-03-04

Att ta ifrån IS-svenskar deras medborgarskap är ingen lösning. Det menar statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i Malou Efter tio.

– Det hjälper inte situationen här och nu, säger han.

Själv tycker Löfven att frågan om barnens situation är svårast.

Framtiden för svenskar som rest till IS i Syrien och Irak är en stekhet politisk fråga.

Stefan Löfven fick svara på frågor om dem som nu vill återvända till Sverige i TV4-programmet Malou Efter tio.

Det handlar om totalt cirka 300 personer, varav ungefär 150 redan har återvänt till Sverige. Ett 50-tal har dött i striderna.

Ingen stöd från Sverige

Enligt Stefan Löfven kan personerna inte räkna med något ekonomiskt stöd för att ta sig hem till Sverige. UD har avrått från resor till IS-områden sedan 2011 och därför har de förverkat möjligheten till statens hjälp, framhöll han.

Men den som själv ordnar sin resa och är svensk medborgare kan återvända.

– Är man svensk medborgare har man rätt att åka in i landet, säger Löfven.

Då ska personerna i stället kollas av polisen och säkerhetspolisen, bland annat för att man ska fastställa vad de eventuellt har gjort sig skyldiga till under tiden utomlands.

– De ska naturligtvis fällas för brott där det går att göra.

Stefan Löfven.

”Hjälper inte här och nu”

Förslaget om att dra in medborgarskapet för personer som rest till IS-kontrollerade områden, vilket både företrädare för Sverigedemokraterna och Moderaterna föreslagit, ser dock inte statsministern som någon lösning.

– Det strider mot grundlagen, ska man ändra där måste man ha ett beslut, och ett val och därefter ett likadant beslut igen, så det hjälper inte situationen här och nu, säger han i Malou Efter tio.

I stället upprepade han det han tidigare sagt, att den som gjort sig skyldig till brott ska ställas inför rätta.

Barnens situation

För Stefan Löfven själv är det situationen för barnen vars föräldrar anslutit sig till IS som är svårast, slog han fast.

– Barnen är inte skyldiga till att ha hamnat där de är, men vi har ingen möjlighet att åka till Syrien och hjälpa barnen. Det är ett speciellt perspektiv som ännu inte har någon lösning.

M: Oansvarigt

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M), tycker att det är fel av regeringen att avfärda frågan om indraget medborgarskap, vilket Moderaterna drivit sedan 2017.

– Det är en oansvarig hållning, säger han.

Att Löfven menar att det inte är någon lösning på problemet här och nu, menar Forsell är fel sätt att se på frågan. Den måste tacklas både på kort och lång sikt, framhåller han.

– Hur vet vi att det inte uppstår ett nytt kalifat någonstans om något år eller två?

Utöver indraget medborgarskap menar Forsell att det krävs ökade insatser på polisen och säkerhetspolisens möjligheter att ingripa. Både i fråga om övervakning av datatrafik, skärpta straff och mer personal.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!