Interna S-kravet: Låt de unga stanna

Uppdaterad 2017-11-15 | Publicerad 2017-11-13

Krisen mellan regeringspartierna S och MP förvärras – samtidigt som det interna trycket på Stefan Löfven ökar för varje dag.

Allt fler av hans partikamrater kräver nu att de ensamkommande ska få stanna.

– Partiledningen borde stoppa utvisningarna av barn och unga till Afghanistan, säger Gunnar Storbjörk, ordförande i Växjö arbetarekommun.

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle ha varit klara i slutet av förra veckan. Men samtalen kärvar rejält och parterna står, enligt Aftonbladets källor, så långt i från varandra att man har tvingats fortsätta under helgen och denna vecka.

– S vill inte prata om de ensamkommande nu. Man försöker i stället kasta in andra frågor i förhandlingarna för att sockra budet till MP, säger en centralt placerad källa.

Förhandlingarna sker inom samordningskansliet på Statsrådsberedningen på partiledningarnas uppdrag.

Nu menar dock flera av Aftonbladets källor att frågan är så infekterad att statsminister Stefan Löfven (S) och MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin kommer att tvingas ta ett betydligt större grepp om man ska kunna nå en uppgörelse.

Interna trycket ökar

MP kräver att de ensamkommande som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 ska få stanna. Majoriteten är pojkar och unga män från Afghanistan.

Detta har dock Löfven hittills sagt nej till.

– Jag delar inte den uppfattningen, sa han i förra veckan.

Men nu ser Löfvens linje ut att väcka allt mer kritik internt. Aftonbladet har talat med en rad S-företrädare som alla framför kritik mot den förda politiken.

– Den här frågan måste lösas nu, vi kan inte gå in i en valrörelse med det här hängande över oss, säger en S-källa.

En annan person menar att det handlar om partiets trovärdighet.

– Vi riskerar vårt partis själ. Ska vi för att locka tillbaka missnöjda väljare som gick till SD riskera att hundratusentals andra vänder oss ryggen? Det är socialsekreterare, lärare, familjehem och människor som på olika sätt engagerat sig i dessa unga och som vill se en mer humanitär flyktingpolitik, säger en socialdemokrat.

Motstånd över hela landet

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) är en av dem som öppet förespråkar linjen att de ensamkommande måste få stanna.

– Det är inte rimligt att skicka unga människor dit, har hon tidigare sagt till NSD.

Gunnar Storbjörk är ordförande i Växjö arbetarekommun som i flera skrivelser krävt en mjukare flyktingpolitik. Han önskar att partiledningen ska tänka om.

– Jag tycker de borde stoppa utvisningarna av barn och unga till Afghanistan, underlätta familjeåterföreningen och få bort de tillfälliga uppehållstillstånden till förmån för permanenta för barn och unga, säger han.

Även från S-föreningar på orter som till exempel Jönköping, Värmdö, Karlskrona, Habo och Sturup har krav på ett stopp för avvisningar till Afghanistan hörts.

”Vi måste gå dem till mötes”

Enligt Aftonbladets källor är det dock inte i första hand en allmän amnesti som S-företrädare vill se. Det handlar i stället om att ändra bedömningen av möjligheterna för utvisningar till Afghanistan.

– Det är ett farligt land att utvisa till. Slås det fast blir det inte längre möjligt att skicka unga dit, säger en S-källa.

Lösningen man ser är i stället att ge ungdomarna tillfälliga uppehållstillstånd som omprövas vart annat år och vägs mot säkerhetsläget i landet.

Andra inom S framhåller att det egna partiet också måste tänka på sin regeringspartner. Frågan om de ensamkommande är mycket viktig för Miljöpartiet och dess väljare. Genom ett hårdnackat motstånd riskerar S att förpassa de gröna ut ur riksdagen i valet 2018.

– Vi måste gå dem till mötes i en av deras främsta kärnfrågor. Vi har ingenting att vinna på att de åker ur, säger en socialdemokrat.

Tondöv Löfven

Flera av Aftonbladets källor framhåller att de tror att Stefan Löfven och partiledningen kommer att tvingas lyssna på den interna opposition som växer för varje dag.

– Annars är han helt tondöv och ur takt med sitt eget parti, säger en källa.

Aftonbladet har sökt ansvariga för förhandlingarna i regeringskansliet, men presstaben avböjer kommentarer.

För fler politiknyheter, följ Aftonbladet Samhälle.