Moderaterna kräver samtal om kärnkraft

Hotar att lämna energiöverenskommelsen

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2019-04-02

Moderaterna hotar att lämna energiöverenskommelsen – om inte kärnkraft tas med som ett sätt att nå klimatmålen.

Moderaterna hotar att lämna energiöverenskommelsen – om inte kärnkraften tas med som ett sätt att nå klimatmålen.

Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson med fler i en debattartikel i DI och kräver överläggningar i frågan redan denna månad.

Enligt Moderaterna måste målet för energiöverenskommelsen mellan regeringen och de borgerliga partierna förändras.

I en debattartikel i Dagens Industri påpekar man att kärnkraften måste tas in i arbetet och kräver att det sker redan vid nästa sammanträde:

”Om Moderaterna ska fortsätta stå bakom energiöverenskommelsen måste denna fråga tas upp när dess arbetsgrupp träffas i slutet av april. En tydligare roll för kärnkraften är en viktig del av en ny svensk klimat- och energipolitik.” skriver partiledaren Ulf Kristersson, Carl-Oskar Bohlin, ordförande i näringsutskottet och Jessica Rosencrantz, andre vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet i DI.

”Kärnkraft behövs”

”Energiöverenskommelsen från 2016 lade grunden för en långsiktig energipolitik. Den fasar ut fossila bränslen, samtidigt som Socialdemokraternas straffbeskattning av kärnkraft upphörde. Men det finns ett stort problem: Enligt överenskommelsen är målet att elproduktionen 2040 ska vara 100 procent förnybar. Det står i konflikt med det andra befintliga målet, att inte stipulera ett stoppdatum för kärnkraften.

Målet om 100 procent förnybart bör därför bytas mot ett mål om ett 100 procent fossilfritt elsystem. Både förnybar el och kärnkraft behövs för att nå klimatmålen. ” fortsätter Moderaterna.

”Vi menar allvar”

På twitter skriver M, med anledning av debattartikeln:

– Vi menar allvar när vi säger att vi vill satsa på kärnkraften! Vi meddelar därför idag att vi lämnar energiöverenskommelsen om den inte lägger ett tydligare fokus på kärnkraft, istället för att vilja fasa ut den.

Aftonbladet söker energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!