Regeringens svar till Trump: Vi tar inte hem IS-terroristerna

Uppdaterad 2019-08-27 | Publicerad 2019-08-22

Donald Trump kräver att Sverige och andra europeiska länder tar hem IS-terroristerna i Syrien.

Annars hotar presidenten med att ”släppa dem i sina hemländer”.

– Regeringen kommer inte att hämta hem dessa terrorister till Sverige, svarar inrikesminister Mikael Damberg.

Tusentals IS-terrorister hålls enligt Donald Trump fängslade i Syrien av den USA-ledda koalitionen. Nu kräver han att länder i Europa tar hem sina medborgare, annars hotar han med att släppa dem.

– Om Europa inte tar hem dem har vi inget annat val än att släppa dem i deras hemländer, vilket är Tyskland, Frankrike och andra ställen, sa Trump till reportrar utanför Vita huset i går, enligt CNN.

Han fortsatte:

– Vi säger: ta de här fångarna, för USA kommer inte att sätta dem i Guantanamo de kommande femtio åren och betala för det.

Ingen skyldighet att hämta hem svenskar

Flera svenska medborgare befinner sig i fångenskap i Syrien. Det handlar dels om kvinnor och barn som befinner sig i flyktingläger, men också om män som sitter i fängelse. Enligt uppgifter rör det sig om 25 kvinnor och omkring 60 barn. Hur många svenska män som sitter fängslade finns det inga officiella uppgifter om.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är tydlig med att Sveriges tidigare position ligger fast.

– Vi har inte någon skyldighet att hämta hem de svenskar som reste ner till Syrien och Irak för att strida för IS. Regeringen kommer inte hämta hem dessa terrorister till Sverige, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Ska ställas inför rätta

Ministern säger vidare att fokus nu ligger på att ställa personerna inför rätta, helst på plats i regionen med närhet till bevis och vittnen.

Damberg vill inte svara på följdfrågor om hur han ser på Trumps hot att släppa terroristerna i deras hemländer. Trump specificerade inte heller hur en sådan operation praktiskt skulle fungera.

Trump har tidigare krävt att europeiska länder ska ta hem sina medborgare i Syrien.


PODD: Så besegrades IS

⬇️ klicka på PLAY-knappen

 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify