Finansministern: Helt annan fördelningsprofil om S fått bestämma

Risken för sämre tider har ökat

Publicerad 2019-08-22

HARPSUND. Den förra mandatperioden lyfte Magdalena Andersson (S) ofta fram att regeringens budgetar gjorde Sverige mer rättvist och jämlikt.

Nu, när man samarbetar högerut, blir resultatet ett annat enligt finansministern.

– Det är klart att budgeten hade haft en helt annan fördelningsprofil om vi socialdemokrater hade fått egen majoritet i riksdagen, säger hon.

Traditionsenligt höll Magdalena Andersson en dragning om det ekonomiska läget vid statsministerns sommarresidens Harpsund, där regeringen samlats för budgetförhandlingar.

Det mesta av reformutrymmet som beräknas till 25 miljarder kronor är redan intecknat i Januariavtalets utlovade satsningar från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen bedömer att riskerna för en avmattning i ekonomin har ökat, men att Sverige står väl rustat.

– Vi ser en avmattning i ekonomin och det är något vi också har prognostiserat under en längre tid. Samtidigt är det fortfarande ganska mycket tryck i svensk ekonomi samtidigt som vi ser en del orosmoln torna upp sig. Inte minst handelskonflikten mellan USA och Kina och Brexit, säger Andersson.

Stora behov i välfärden

Vad gäller arbetslösheten beräknas den ligga kvar på nuvarande nivå och sysselsättningsgraden väntas fortfarande vara rekordhög. I morse meddelade dock SCB att den svenska arbetslösheten ökade i juli, för första gången på länge.

Bristen på arbetskraft är fortsatt stor inom offentlig sektor.

Den kommande budgeten har en annan inriktning än de budgetar Andersson presenterade under förra mandatperioden. Då, när regeringen samarbete med Vänsterpartiet, lyfte hon ofta fram att det man förhandlat fram gjorde Sverige mer rättvist och jämlikt.

Nu, när man samarbetar med C och L, menar hon själv att det blir annorlunda. Redan vid årsskiftet ska värnskatten slopas.

– Det är klart att budgeten hade haft en helt annan fördelningsprofil om vi socialdemokrater hade fått egen majoritet i riksdagen. Då behöver man kompromissa för att komma fram och Sverige behövde få en regering. Då får man ge och ta. Att avskaffa värnskatten är inget som vi hade önskat. Å andra sidan har vi fått igenom många viktiga socialdemokratiska reformer som också ökar rättvisan. Vi sänkte skatten för våra pensionärer och har gett mer till kommuner och landsting. 

Behoven i välfärden väntas framåt vara mycket stort, trots de 20 miljarder som avsätts under mandatperioden, framhåller Andersson. 2026 handlar det om 90 miljarder kronor.

Kommer det inneböra skattehöjningar för svenska folket?

– Det handlar helt om hur vi prioriterar. Om vi prioriterar välfärden bör det finnas möjligheter att upprätthålla kvaliteten. Men det handlar också om att fler ska vilja jobba i välfärden. Skattehöjningar är inget vi diskuterar just nu, det handlar om hur ekonomin utvecklar sig.

Värnskatten slopas

Magdalena Anderssons bild av ekonomin kommer att utgöra grunden för budgetförhandlingarna.

Några av de kända poster som väntas finnas med när budgeten presenteras senare i höst är slopad värnskatt för höginkomsttagare, sänkt skatt för pensionärer, friår och slopad arbetsgivaravgift vid anställning av nyanlända.

Kräftor och bad

I förhandlingarna med MP, C och L prioriterar S ökade resurser till kommuner och landsting samt sänkt skatt för landets pensionärer.

I kväll avrundar regeringen sin samling på Harpsund med traditionsenlig kräftskiva. Ministrarna brukar bada bastu, sjunga nubbevisor och ibland också bada.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen