Löfvens spionknep: Lägger mobilen i bruslåda

Publicerad 2018-03-03

BORGHOLM. Stefan Löfven räknar med att utländsk makt kan försöka påverka det svenska valet i höst.

För att minska risken för avlyssning lägger partitopparna sina mobiler i en bruslåda när det är möte.

– Vi skulle vara naiva om vi inte tror att det sker försök även här, säger Löfven.

I en stor intervju med Aftonbladet öppnar statsministern också för att beskatta samhällets rikare kraftigare.

Snön yr kring statsminister Stefan Löfven (S) när han kliver ur Säpobilen utanför entrén till länssjukhuset i Kalmar – i lågskor, kostym och mörk rock. Sverige har drabbats av iskyla samtidigt som Löfven reser runt och talar sig varm för en sjukvård som ska finnas till för alla.

Under besöket samtalar han med personal och patienter och ställer upp på mängder av selfiesar. Han får också en genomgång av verksamheten vid Hälsocentralen i öländska Borgholm.

Alla ska vara delaktiga

Det är valår och Stefan Löfven är i full gång med att försöka bli omvald.

Hans parti Socialdemokraterna ligger en bra bit under valresultatet från 2014 i opinionsmätningarna och samarbetspartnern Miljöpartiet riskerar att åka ur riksdagen i höst.

Nyckelordet för Socialdemokraternas valår är trygghet.

Budskapet är att alla ska kunna känna sig trygga – var de än bor. Ingen ska lämnas utanför och alla ska känna sig delaktiga i projektet Sverige.

– Och då är välfärden A och O, inte minst sjukvården. Det har med livet, med hälsan, att göra, säger Stefan Löfven.

Under vårdturnén har vallöftena duggat tätt – det ska bli 14 000 fler anställda i sjukvården, cancervården ska få 500 miljoner om året och ambulansflyget ska byggas ut.

Men Stefan Löfven menar att det behövs mer.

– Det är pressat i dag. Det har under åratal underinvesterats i svensk välfärd, också i sjukvården. Det är för få som har utbildats och för få som har anställts, så en viktig faktor är att anställa fler så att belastningen inte blir så tung, säger han.

Utöver fler händer i vården handlar det om att förbättra arbetsmiljön för de redan anställda, så att de ska stanna kvar i sina yrken. Då är både arbetstider och att ha möjlighet att vidareutvecklas i jobbet viktigt, slår Löfven fast.

Klyftorna har ökat under Löfven

Årets stora mål för de politiska partierna i Sverige är valet i september. S har pekat ut välfärd, lag och ordning samt snabbare integration som de viktigaste frågorna i jakten på ännu en period i Rosenbad.

Stefan Löfven menar att hans regering har bytt riktning för Sverige sedan den tog över efter Alliansen 2014, investeringar i stället för skattesänkningar.

– Nu går en kvarts miljon fler människor till jobbet än när vi tillträdde, det är mycket skatteintäkter det. Vi har den största sysselsättningsgraden som Eurostat någonsin har uppmätt. Men jag är inte nöjd. Det behövs mer, säger han.

Men samtidigt visar statistik från SCB att inkomstklyftorna har ökat under din regeringstid, och nu är större än någonsin.

Är inte det ett misslyckande för din regering?

– Nej, när vi tittar på vår budget och hur den faller ut så ger den mest till dem som behöver mest. Förut gav den mest pengar till dem som redan hade mest. Det är kapitalinkomsterna som är svåra att styra. Men jag är den första att hålla med om att vi har för stora klyftor i Sverige. De måste minska.

Hur?

– Det första är att alla ska i arbete så att vi inte har människor gående långtidsarbetslösa. Det andra att de som hamnar utanför måste in så snabbt som möjligt och då är utbildningsmöjligheterna helt avgörande. Vi för till utbildningsplatser så att människor har möjligheter att ta de jobb som finns. 100 000 jobb är inte tillsatta därför att människor inte har rätt utbildning. Jobben är nyckeln. Jobben, jobben, jobben.

Rika ska betala mer

Hur orolig är du för de ökande klyftorna?

– Det är klart jag är, i ett samhälle som ska hålla ihop och bygga på tillit får inte klyftorna bli för stora. Man måste känna samhörighet. Det är därför vi driver den politik vi gör nu, för att klyftorna inte ska växa.

När tror du att klyftorna kommer att börja krympa?

– Vi ser i prognoser att det går åt rätt håll igen. Det svåra är kapitalinkomsterna. När man räknar bort dem går det åt rätt håll.

Så problemet är att de rika har mycket kapital som växer?

– Precis. Den rättvisa beskattningen måste vi titta på, och det håller vi på med också. Hur kan de som tjänar allra mest bidra lite till.

Blir det en ny förmögenhetsskatt alltså?

– Vi återkommer, vi håller som sagt var på och ser över hur vi ska göra detta, men det är ingen tvekan om att de som har det allra bäst ställt, de kan bidra mer än de gör i dag.

Förmögenhetsskatten avskaffades av regeringen Reinfeldt 2007 och Vänsterpartiet har drivit på för att den ska återinföras.

Främmande makt kan lägga sig i valet

I flera länder har utländska påverkansoperationer riktats mot allmänna val. Det har bland annat handlat om försök att styra väljare i en viss riktning, till exempel genom falska nyheter i sociala medier.

Hur orolig är du för att främmande makt ska lägga sig i det svenska valet?

– Det har ju hänt i så många länder hittills, både i Europa och i USA, så vi skulle vara naiva om vi inte tror att det sker försök även här, säger Löfven.

Han framhåller att regeringen för dialog med både Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att försöka förhindra att det ska ske även i Sverige.

– Vi har också en dialog mellan partierna så att vi är vaksamma och följer detta och försöker ha så god kontroll som möjligt. Vi ska se till att skydda valet, valet är väljarnas. Det är svenska väljare som ska avgöra valet och det ska vi se till att leva upp till.

Moderaterna får lägga sina telefoner i en bruslåda för att minska risken för avlyssning när de har möte. Vad gör ni?

– Lägger telefonerna i en bruslåda.

När regeringen har möte?

– Ja, men även när partiets verkställande utskott har möte gör vi ofta det.

Möter Trump i Vita huset

Du ska träffa Trump i veckan – vad hoppas du av besöket?

– Det är oerhört viktigt, relationen mellan Sverige och USA har många år på nacken. Den ekonomiska förbindelsen är det ena, hur utvecklar vi våra ekonomier, utbyter handel, både export och import mellan länderna, så att vi båda kan utveckla välfärden.

– Den andra delen är säkerhetspolitiken. Säkerhetsläget inte minst i vårt närområde och där jag vet att det finns en respekt för att Sverige ska ta ansvar i vårt område. Att det är därför vi höjer vår militära förmåga och utvecklar de olika samarbetena inklusive med USA bilateralt, men även med Nato och andra länder. Det kommer att vara de två stora blocken, sedan ingår det en mängd olika frågor.

Stefan Löfven framhåller att även klimatet lär beröras.

– Vi är ju övertygade om att framtiden för arbetsmarknaden, för industrin, är det gröna och klimatsmarta. Klimatfrågan kommer säkert att finnas med när vi pratar om ekonomi och framtid, därför att det är så vi ser vår egen utveckling.

Kampanjar med tåg och flyg

Miljöpartiet vill väldigt gärna ha höghastighetståg, vad tycker du?

– Vi vill också ha höghastighetståg mellan de tre största städerna i Sverige, men det får inte vara på ett sådant sätt att det tränger ut andra viktiga tågprojekt.

Så det är inte viktigare med höghastighetståg än att jag ska kunna åka tåg till mina föräldrar i Norrbotten?

– Nej, jag är lika tydlig med att i Norrland behövs en järnväg efter kusten. Norrbotniabanan ska påbörjas efter den här mandatperioden och sedan ska den fullföljas. Det är viktigt för hela landet. Gärna höghastighetståg, det är bra för de tre största städerna, men det får inte ske på ett sånt sätt att det tränger ut allt annat.

Gudrun Schyman och Jonas Sjöstedt tänker åka tåg i valrörelsen. Hur ska du göra?

– Jag kommer också att åka tåg, men jag kommer säkert också att åka flyg och bil. Det beror på vart jag ska någonstans.

”Ska fortsätta i full fart”

Du jobbar många timmar varje vecka. Vad gör du för att inte bränna ut dig?

– Det gäller att få de där luckorna där du inte behöver fokusera på politik. Statsminister är man 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, alla dagar på året, men ibland kan man hitta en lucka där jag kanske vill se nåt tv-program med min fru, eller så går vi på bio eller teater. Att bara sitta och läsa är inte heller så dumt.

Du är i en ålder då många börjar känna av olika krämpor. Har du några krämpor?

– Nej, jag mår bra och tänker fortsätta i full fart.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Stefan Löfven om...

Han ser några risker med att gränspolisen har fått ökade befogenheter och nu kan gå in på arbetsplatser för att leta personer som uppehåller sig illegalt i Sverige?

– Vi har en migrationspolitik i Sverige där man får söka asyl, får du ja ska du få de bästa möjligheterna att ta dig in i samhället, får du nej så måste du faktiskt lämna landet. Då är du inte här på laglig grund. Och då måste vi också som samhälle se till att fullfölja så att man lämnar landet. Därför utökar vi också antalet förvarsplatser.

Han, liksom en del i hans parti, är rädd för att arbetarklassen ska överge S, som nu definierar sig som ett mittenparti?

– Nej, titta på vad vi har gjort. Vi har 250 000 fler i arbete, det finns inget viktigare för en löntagare än att ha ett arbete, både för sin egen del och för löntagarnas styrka. Vi har förbättrat arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och återinfört avdragsrätten för den fackliga avgiften, vi har stärkt lagen om anställningsskydd. Vi begränsar möjligheten till staplingar av visstider, vi har tagit bort Lex Laval som ger löntagarna möjlighet att stå upp för sina kollektivavtal. Dessutom stärker vi välfärden och vilka har mest nytta av den? Jo, det är vanliga knegare.

Han tycker det är orättvist att hans partikamrater tror att arbetarklassen ska vända S ryggen?

– Orättvist, man kan inte säga att det är orättvist, men jag gnetar på därför att jag vet att det i slutänden är resultaten och inte retoriken som är det viktiga. Det som avgör är om du kan visa resultat, och vi kan göra det. Vi har en starkare offentlig ekonomi, mer människor i jobb och starkare välfärd.

Varför S definierar sig som ett mittenparti?

– Vi vill finnas i politikens mitt för att vi har en oerhört komplicerad parlamentarisk situation. Vi vet var vi kommer ifrån, det är arbetarrörelsen och jag själv har spenderat många år i den. I ett oerhört svårt parlamentariskt läge gäller det att se till att Sverige ändå kan styras, och det på ett sådant sätt att det utvecklar välfärden, sätter människor i arbete och gör att samhället håller ihop.

Det är realistiskt att tro att välfärdsstaten lever kvar som vi känner den i dag?

– Ja! Men då får vi vara beredda att betala för den. Vi tror på välfärdsstaten. Den ligger i Sveriges DNA. Vi hjälps åt, investerar i varandra och ser till att välfärden fungerar för alla. Men det kostar. Det finns ingen gordisk knut där man kan sänka skatten och tro att vi har samma välfärd ändå. Nej. Det visade sig 2006–2014 att så blir det inte. Det blir färre vårdpersonal per capita när man agerar så.