Hans Dahlgren, 70, tar plats i regeringen

Veteran i Stefan Löfvens regering – var rådgivare till Olof Palme

Publicerad 2019-01-21

Han har varit rådgivare åt Olof Palme och Ingvar Carlsson – och granskats som delansvarig för UD:s arbete under den stora tsunamikatastrofen.

Nu tar den politiske veteranen Hans Dahlgren, 70, plats i Stefan Löfvens regering.

– Det känns väldigt bra och väldigt speciellt, säger han.

Hans Dahlgren har en mycket lång politisk karriär bakom sig. Han började jobba i politiken redan på 1970-talet och har därmed funnits med i hetluften i över 40 år, men aldrig varit minister förut.

Han är 70 år och blir därmed det äldsta statsrådet i den nya regeringen – med posten som EU-minister med placering i Löfvens eget kansli, Statsrådsberedningen. Det är också där han arbetat sedan 2014, men då som statssekreterare och Löfvens högra hand i utrikes- och EU-frågorna.

– Det känns väldigt bra och väldigt speciellt att få det här uppdraget. Jag har ju jobbat med EU-frågor ett bra tag och de senaste fyra åren med Stefan Löfven och verkligen sett vad EU betyder för Sverige och vad vi kan göra i EU. Det känns spännande att få fortsätta med det, säger Dahlgren.

– Speciellt i den här tiden när det är så stora frågor som ligger framför oss.

Mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och tryckfrihet

Särskilt viktigt menar han att det är att komma ihåg EU:s grundläggande värderingar, med mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och tryckfrihet.

– Det måste alla i EU hålla fast vid. Men några länder i EU håller inte med om det. Vi måste få dem att ändra kurs, annars måste det kosta på något sätt. Det är viktigt, säger han.

Dahlgren nämner också osäkerheten med Storbritanniens utträde ur EU, Brexit, och arbetet med att få ihop migrationspolitiken.

Dahlgren har i botten en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Han inledde sin politiska karriär som inrikespolitisk reporter på SVT:s Aktuellt 1970 och bevakade bland annat Norrmalmstorgsdramat.

Efter fyra år lämnade han journalistiken och började arbeta på UD.

Dahlgren var rådgivare åt Palme och Carlsson

De följande åren har han varit en storspelare i utrikespolitiken med tunga poster som FN-ambassadör och ambassadör i Geneve. Han har varit rådgivare både till Olof Palme och Ingvar Carlsson.

Under Göran Perssons regeringstid var Dahlgren bland annat kabinettssekreterare på UD och var därmed en av dem som granskades i den stora kommissionen efter med tsunamikatastrofen 2004.

Får beröm av Carl Bildt

Vad känner du att du med din långa bakgrund kan tillföra?

– Det får andra bedöma. Men jag kan ju berätta hur det var när svåra frågor har stått på spel. Det är inte första gången vi har en regeringsombildning där den socialdemokratiske statsministern kommer tillbaka. Det hade vi när Ingvar Carlsson hade en kris på 90-talet.

Utnämningen av Hans Dahlgren kommenteras på Twitter av förre utrikesministern Carl Bildt (M) som kallar den nya ministern för ”kompetent och erfaren”. Och Bildt berömmer också Ann Linde, som haft ansvaret för EU-frågorna men som nu renodlas som handelsminister med ansvar även för Nordenfrågor.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Hans Dahlgrens befattningar och uppdrag:

  • Statssekreterare, Statsrådsberedningen 2014–
  • Kanslichef och partikassör, Socialdemokratiska partiet 2013–2014
  • Ambassadör för mänskliga rättigheter, UD 2010–2012
  • Ambassadör i Genève 2007–2010
  • Kabinettssekreterare, UD 2000–2006
  • FN-ambassadör, New York 1997–2000
  • Svensk representant i FN:s säkerhetsråd 1997–1998
  • Statssekreterare, Statsrådsberedningen 1994–1997
  • Generalsekreterare för Kommissionen för globalt samarbete, Genève 1992–1994
  • Ambassadör och utrikespolitisk rådgivare åt statsminister Ingvar Carlsson 1986–1991
  • Departementsråd och utrikespolitisk rådgivare åt statsminister Olof Palme 1983–1986
  • Pressekreterare åt Olof Palme 1977–1983
  • Personlig medarbetare till utrikesminister Sven Andersson, UD 1975–1976
  • Inrikespolitisk reporter på SVT-Aktuellt 1970–1974

Källa: Regeringen