Ex-partiledarnas sista minuten-råd i valspurten

Veteranen: ”Kan inte minnas en så låg valrörelse”

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-05-26

Partiledare och toppkandidater spurtar nu rejält inför söndagens EU-val.

Aftonbladet har pratat med dem som varit med förr – som vet hur man gör.

Här är ex-partiledarnas råd till deras efterträdare.

Alf Svensson, 80, partiledare för Kristdemokraterna 1973–2004

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Alla val är viktiga, väldigt ofta beskrivs de som ödesval. Det tycker jag är att ta i, för det sägs om det ena valet efter det andra. Men det är självklart viktigt att de demokratiska krafterna får ökat spelrum i stället för minskat.

Vad är ditt råd till Kristdemokraterna i valspurten?

– Rådet är att presentera vad man själv står för och inte göra som de har varit alldeles för mycket av från alla partier i den här valrörelsen, att tala om vad man ogillar hos andra. Jag kan faktiskt inte minnas en valrörelse som har varit så låg. Det har inte varit presentationer av egna idéer utan det har varit ett försök att smeta ner andras idéer.

Per Gahrton, 76, språkrör för Miljöpartiet 1984–1985

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Det är ett av de viktigaste EU-valen hittills. Vi har en ny konfrontation nere i Bryssel. Extremhögern har bestämt sig för att inte försöka sabotera utifrån utan i stället försöka bli starka inne i EU-parlamentet och sabotera inifrån. Det är en ny situation som kräver ny strategi från de partier som vill använda EU för något bättre ändamål.

Vad är ditt råd till Miljöpartiet i valspurten?

– Man borde ännu tuffare, om möjligt, driva att de gröna frågorna är globala och därför behöver globala beslut. EU behöver mer beslutsrätt till exempel när det gäller koldioxidskatt och sådana saker, som innebär att alla medlemsstater måste följa besluten. Det räcker inte med överenskommelser och rekommendationer. Sedan finns det massa annat där EU ska bestämma mindre.

Ulf Adelsohn

Ulf Adelsohn, 77, partiledare för Moderaterna 1981-1986

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Det har varit mycket ifrågasättande, Brexit och massa nya partier av olika slag. Det är viktigt att markera. 

Vad är ditt råd till Moderaterna i valspurten?

– Om jag hade varit aktiv så hade jag talat om när jag var nere i Normandie med min dotter och såg landstigningsplatsen, den amerikanska krigskyrkogården och läste om alla franska pojkar som förlorade livet. Jag fick tårar i ögonen. När man är där förstår man storheten i EU, som givit oss fred. Tala om detta, gör det förståeligt för ungdomen och för alla.

Maud Olofsson.

Maud Olofsson, 63, partiledare för Centerpartiet 2001–2011.

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Jag vill ha ett EU som håller ihop och som står upp för värderingarna om frihet, demokrati, jämställdhet, rättsstatens principer, öppenhet och tolerans. Av alla partier som ställer upp i valet så är det tyvärr inte alla som försvarar dessa värderingar. Snarare har man börjat ifrågasätta dem vilket skrämmer mig. 

Vad är ditt råd till Centerpartiet i valspurten?

– Jag tycker att alla partier ska anstränga sig för att förklara varför man ska rösta i EU-valet och försöka ge en mer positiv bild av hur samarbetet kan skapa ett bättre Europa. Tala om att om vi vill att våra barn o barnbarn ska kunna leva i fred, i ett Europa som löser klimatfrågan tillsammans och där vi genom frihandel och företagsamhet skapar fler jobb och välstånd till exempel. Jag tror människor vill se bilden framför sig hur det kan bli om vi hjälps åt och samarbetar. 

Gudrun Schyman

Gudrun Schyman, 70, partiledare för Feministiskt initiativ 2015-2019

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Vi har en akut klimatkris då det måste fattas väl underbyggda och modiga politiska beslut. Samtidigt har vi en nationalistisk och konservativ trend i Europa, som saknar klimatinsikter. Då är det viktigt att vi som vill värna och utveckla demokratin, och ser nödvändigheten av en omställning av samhället, går och röstar. 

Vad är ditt råd till Feministiskt initiativ i valspurten?

– Det är att jobba på. Vi har en plats i EU-parlamentet att försvara. Vi är ett parti som har mänskliga rättigheter, jordens och naturens rättigheter på vår dagordning. Det är otroligt viktigt att den rösten kommer höras framöver i parlamentet.

Bengt Westerberg

Bengt Westerberg, 75, partiledare för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) 1983–1995

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Alla val är viktiga, men det som gör det här valet speciellt är den växande stödet för auktoritära partier. De har funnits tidigare och de har ju plats i EU-parlamentet, men de ser ut att få ökat stöd. Vad det får för konsekvenser för EU är väldigt svårt att förutse. Det gör valet särskilt viktigt.

Vad är ditt råd till Liberalerna i valspurten?

– Jag tror inte jag kan ge något råd, de har säkert planerat allting med de små resurser de har. Jag tycker Liberalerna har skött sig ganska bra i valrörelsen, det kom ju en ny mätning nu som visade att de låg på strax över fem procent. De startade ju på väldigt lågt, så det visar ju på att de gjort hyggligt ifrån sig.

Lars Ohly

Lars Ohly, 62, partiledare för Vänsterpartiet 2004–2012

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Det som skiljer situationen nu jämfört med tidigare EU-val är att högerpopulister och högerextrema riskerar att bli ganska stora i flera länder och därmed i EU-parlamentet som grupp. Det är tillräckligt för att jag ska uppmana alla mina vänner att gå och rösta.

Vad är ditt råd till Vänsterpartiet i valspurten?

– Jag tror att alla övervärderar betydelsen av valspurter. Det handlar mer om att hålla valarbetarna på gott humör än att se till att fler går och röstar på Vänsterpartiet eller något annat parti. Men det är nog så viktigt att de som faktiskt gjort jobbet i valrörelsen, delat flygblad och knackat dörr, känner att det är bra stämning.

Olof Johansson

Olof Johansson, 81, partiledare för Centerpartiet 1987–1998.

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Alla val är viktiga, därför att demokrati är viktigt. EU är den enda instansen där Sverige kan få ett visst internationellt inflytande. Det var min slutsats när jag 1994 rekommenderade att Centern skulle gå in i EU men stå utanför EMU. Mer rätt än så kan man väl inte få, vi var på den vinnande sidan i båda folkomröstningarna.

Vad är ditt råd till Centerpartiet i valspurten?

– Nej, om det är något jag har lärt mig som föredetting är det att ge fan i att ge råd. Jag brukar säga att Annie Lööf inte behöver några råd, hon har gott politiskt omdöme själv. Det ska hon använda, that’s it.

Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra, 49, partiledare för Moderaterna 2015–2017

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– För att beslut i Europaparlamentet påverkar vår vardag. Om du inte använder din makt över det ger du bort den till andra, som kan ha helt andra intressen.

Vad är ditt råd till Moderaterna i valspurten?

– In i kaklet!

Maria Leissner

Maria Leissner, 63, partiledare för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) 1995-1997

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Många av de ödesfrågor som vi möter i dag i Sverige behöver vi använda EU för att fixa. Migrationsfrågan och klimatfrågan. Där är det löjligt tydligt att det inte räcker att hitta lösningar på nationell nivå. Därför är det superviktigt vem man skickar till parlamentet. 

Vad är ditt råd till Liberalerna i valspurten?

– Birgitta Ohlsson brukar säga: värderingar vinner val. I det här valet kanske det är viktigare än någonsin att prata om värderingar. De närmaste fem åren i parlamentet kan innehålla en tidigare helt oanad nivå av människor som inte tror på demokrati och mänskliga rättigheter i den mening som de flesta av oss andra gör. Det blir en svår tid om den auktoritära populisten vinner för många mandat. 

Åsa Romson

Åsa Romson, 47, språkrör för Miljöpartiet 2011–2016

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– EU:s beslut om klimat och mänskliga rättigheter de kommande åren har stor betydelse.

Vad är ditt råd till Miljöpartiet i valspurten?

– Prata om gröna frågor och ha självförtroende. MP kan klimatfrågan bäst av alla.

Göran Hägglund

Göran Hägglund, 60, partiledare för Kristdemokraterna 2004–2015

Varför är söndagens EU-val viktigt?

– Det är otroligt viktigt. Europa står i många sammanhang inför ett vägskäl. Det finns många utmaningar som ska hanteras av det nya parlamentet. Brexit och att hitta en väg att balansera EU:s makt gentemot medlemsstaterna. Att möta klimatutmaningar och brottslighet. Eftersom EU har en allt större makt så blir varje val viktigare. 

Fotnot: Aftonbladet har sökt en lång rad ex-partiledare, de här var de som svarade.