Göran Persson: Finns en jättekonflikt i Alliansen kring SD

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-09-09

KATRINEHOLM. I dag går svenska folket till valurnorna.

Den förre statsministern Göran Persson tror att regeringsbildningen kan bli väldigt komplicerad – oavsett vilket block som vinner.

– Processen där SD ska pressa ut maximalt för sin del – där finns en jättekonflikt i Alliansen, säger Göran Persson.

I valets slutskede höll tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson ett valmöte i Musikens hus i Katrineholm. Under ett tal angrep han Alliansens skattepolitik och framhävde vikten av ett solidariskt system där man hjälps åt generationer emellan.

– Så fort de borgerliga får möjlighet säger de ”sänk skatten”. Vi borde fundera på om vi har för låga skatter i Sverige i dag, sa han.

Persson, som tidigare varit skolminister, vill se ett omedelbart stopp för vinstintressen i skolan. I talet underströk han också vikten av att Sverige står utanför försvarsalliansen Nato.

– Jag vill inte ha Donald Trump som svensk överbefälhavare. Ska vi vakna varje morgon och se vad den farbrorn har twittrat om? Nej. Ett svenskt medlemskap skulle också allvarligt skada säkerheten i Europa.

”Ett lätt tragiskt drag”

Göran Persson inledde sin politiska karriär när han blev kommunalråd i Katrineholm på 1970-talet. I publiken i Musikens hus fanns många som följt hans politiska gärning på nära håll. Persson utan manus och kände flera av åhörarna sedan tiden som kommunens starke man.

– Det är ett tal jag har hållit många gånger. Det är samma kärna, även om delar av innehållet förändras, sa han efteråt.

Den tidigare statsministern ser dagens val som ”ett vägval för Sverige” och syftar på SD:s framgångar, som kan kasta om den politiska kartan på ett nytt sätt.

Hur hade du hanterat situationen om du var Löfven?

– Det är omöjligt att säga. Bara den som sitter mitt i det känner alla spänningar. Vi som sitter på läktarna får lätt samma lätt tragiska drag som alla dessa experter har som följer fotbollsmatcher.

Finns anledning till självkritik

Att Socialdemokraterna tappar i opinionen, samtidigt som Vänsterpartiet ökar, visar att S inte har pratat tillräckligt mycket om vikten av en rättvis fördelning, anser Persson.

– Där har vänstern lättare att driva en agitation än den som sitter i regeringsmakten. Traditionellt har en del av missnöjet med Socialdemokraterna kanaliserats via Vänsterpartiet, nu har en del av det missnöjet gått till Sverigedemokraterna. Då har både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna misslyckats med att fånga upp den delen av valmanskåren som naturligt hör hemma på vänsterkanten.

Hur pass allvarligt är det att S tappar LO-väljare?

– Det är mycket allvarligt. Det socialdemokratiska budskapet måste baseras på en insikt att det är rättvis fördelning som gäller mellan samhällsgrupper. Om man inte tar strid om detta är signalen att man kanske har släppt vissa delar av befolkningen. Det är en farlig utveckling. Det finns all anledning att vara självkritisk på den punkten.

Göran Persson anser att S bör driva mer klassisk vänsterpolitik vad det gäller skatter. Han tycker att både inkomstskatter och kapitalskatter ska höjas.

– Många människor med riktigt stora inkomster betalar för lite i skatt. Det finns också anledning att uppmärksamma att de ställen i Sverige där man betalar högst fastighetsskatt, det är glesbygden. Det var inte meningen att det skulle vara på det viset. För mig är en rättvis skattepolitik grundbulten när man talar om ett starkt samhälle.

Kan bli nyval

Flera tror att det kan ta lång tid innan vi får en ny regering. Vad tror du?

– Det kan gå fort också. Skulle de borgerliga bli större än de rödgröna är regeringsbildningen lite lättare. Men sedan kommer processen där Sverigedemokraterna ska pressa ut maximalt för sin del. Där finns en jättekonflikt i Alliansen. Det kanske går till några statsministeromröstningar innan vi går igenom. Men efter den fjärde så går frågan tillbaka till svenska folket. Det tror jag ingen av dem vill av de som genomfört en valrörelse.

Om de rödgröna blir större, hur ska Löfven hantera det?

– Då ska Stefan Löfven regera vidare. Då får han försöka skapa sig de majoriteter som behövs. Det kanske inte går, då kanske vi hamnar i nyvalssituation.

Hur ser din kontakt med Stefan Löfven ut?

– God, sporadisk, och helt styrd av Stefans behov. Jag ringer någon gång och har någon synpunkt på ett och annat. Men han är fullt upptagen med att sköta sitt uppdrag. Gamla föredettingar ska passa sig för att lägga sig i för mycket. Det tyckte jag inte var särskilt kul på min tid.

Vad är det du haft synpunkter på?

– Skulle jag börja diskutera något sådant skulle jag vara en tragisk figur.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!