”Alliansen förhandlar om dokument som ska stoppa SD-inflytande”

Uppgifter: De fyra partierna diskuterar ”anti-SD-klausul”

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-01-08

Ledarna för allianspartierna arbetar med att ta fram ett dokument som ska hålla Sverigedemokraterna borta från makten.

Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

”Det är inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande”, skriver Jimmie Åkesson på Facebook.

Förhandlingarna om regeringsmakten är inne i ett mycket intensivt skede.

Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har hittills ratat Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Den viktigaste orsaken till det är att de inte vill ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande.

Sveriges Radio Ekot rapporterar nu att ledarna för de fyra partierna i Alliansen sitter i överläggningar för att försöka enas om ett dokument som ska åstadkomma just detta.

Målet: ”Anti-SD-klausul”

Radion uppger att diskussionerna handlar om hur C och L ska kunna garanteras att SD inte får makt. Ekots källor beskrivs det som en ”anti-SD-klausul”, som ska styra hur partierna ska förhålla sig till varandra om Moderaterna kniper regeringsmakten.

Från de inblandade partierna är det dock locket på om förhandlingarna.

– Jag har inga kommentarer alls till de uppgifterna, säger Niklas Gillström, Moderaternas biträdande presschef.

”SD:s väljare ska få inflytande”

SD-ledaren Jimmie Åkesson reagerar på Ekots rapportering i ett inlägg på Facebook.

”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå”, skriver Åkesson, och fortsätter:

”Vi är beredda att samtala, förhandla och kompromissa. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige. Vårt huvudfokus är dock att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande över samhällsutvecklingen.”

Presenterar kandidat på måndag

Samtidigt fortsätter C och L de sakpolitiska förhandlingarna med Socialdemokraterna. De båda nyckelpartierna väntas fatta beslut om hur de ska agera under de närmaste dagarna.

På torsdag ska huvudaspiranterna till statsministerposten – Stefan Löfven och Ulf Kristersson – träffa talmannen Andreas Norlén för att avge lägesrapport.

På måndag presenterar Norlén den kandidat som han vill att riksdagen röstar om. Det sker nästa onsdag, den 16 januari.