Hemliga planen: Så ska S locka över C och L

Val 2018 – Drömkoalition för Stefan Löfven

Publicerad 2018-10-06

I Västerås har Göran Perssons tidigare medarbetare lyckats ro i land Stefan Löfvens drömkoalition – ett styre med MP, C och L.

Knepet har varit att förbereda sig väl och lägga gammalt groll åt sidan, menar Anders Teljebäck (S):

– Den här fyrpartikoalitionen är bra lokalt och skulle vara fantastiskt bra nationellt.

I största hemlighet förbereder man sig också i regeringskansliet på samma sätt, erfar Aftonbladet.

De kommande fyra åren ska Västerås, med 150 000 invånare, styras av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i ett blocköverskridande samarbete.

Styret består av exakt den koalition som Stefan Löfven (S) vill ha till stånd för Sverige – om Moderatledaren Ulf Kristersson skulle misslyckas med att bilda en alliansregering.

Perssons tidigare medarbetare

Bakom uppgörelsen från S-sidan står Anders Teljebäck, kommunalråd i Västerås och tidigare bland annat pressekreterare åt Göran Persson och statssekreterare i regeringskansliet på 2000-talet.

Han menar att han redan på valnatten såg att valresultatet pekade på att ett samarbete mellan de fyra mittenpartierna skulle vara bästa lösningen för Västerås. Liksom på riksplanet hade Sverigedemokraterna fått en vågmästarroll som kunde ha gett partiet ett mycket stort inflytande över politiken.

Valresultatet var inte oväntat och S hade därför förberett sig noga för den situation som uppstod.

– Vi hade analyserat de andra partiernas program och sett att vi står väldigt nära varandra i många frågor, säger Teljebäck.

Liknande förberedelser hos Löfven

Enligt vad Aftonbladet erfar har ett liknande förberedelsearbete skett inom både Stefan Löfvens kansli och hos de båda språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin. S och MP:s egna förslag har jämförts på detaljnivå, fråga efter fråga, mot politiska förslag från C och L. Bland det man tittat på finns migration, skatter och pensioner, erfar Aftonbladet.

En del arbete återstår dock fortfarande och sker just nu, menar källor.

– Vi tittar på sakpolitiken och vad en potentiell regeringsförklaring skulle kunna innehålla, säger en regeringskälla.

Framtida konflikter i uppgörelsen

I Västerås kunde man slutligen skaka hand när man enats om ett politiskt program som innehåller 140 punkter, ”Utveckling Västerås”.

Även fördelningen av politiska poster och ett avtal om hur eventuella framtida konflikter ska hanteras ingår i uppgörelsen.

Inledningsvis började man med att komma överens på områden där alla partier lovat väljarna förbättringar, som skolan och äldreomsorgen. När också den svåraste knuten, en lokal flygplatsfråga, var löst kunde man spika samarbetet.

Gammalt groll åt sidan

Enligt Anders Teljebäck har det funnits några avgörande nycklar för att lyckas.

– Man måste lägga åt sidan det man har varit oense om tidigare, ibland både debatter och hårda ord.

Det handlar om att starta om från noll och vara öppen för de andra partiernas förslag, framhåller han.

– Om man bara vill så ser man också att de andra partierna ibland kan ha både ett och flera förslag som till och med kan vara bättre än det egna partiets.

Uppmärksammade styren

Runt om i landet pågår just nu ett arbete för att hitta tänkbara styren av kommuner och landsting.

Några uppmärksammade exempel är landstinget i Kalmar där S ska styra med C och L och Hörby där Sverigedemokraterna har tagit makten genom ett valtekniskt samarbete med Moderaterna och därmed fått sin första post som kommunstyrelsens ordförande.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!