KD varnar C och L

Lars Adaktusson orolig

Publicerad 2018-12-06

Nu höjer KD-toppen Lars Adaktusson ett varningens finger till Annie Lööf och Jan Björklund.

Släpper de fram Stefan Löfven som statsminister bidrar de också till att Vänsterpartiet får ett rejält inflytande, slår han fast.

– Det är oroande, säger Adaktusson.

Efter att både Liberalerna och Centerpartiet öppnat för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister pågår nu intensiva regeringsförhandlingar. I samtalen, där även Miljöpartiet ingår, diskuteras de hårda kravlistor som Annie Lööf och Jan Björklund lämnat över och vilka politiska eftergifter Löfven måste göra.

Men för att tillträda som statsminister behöver S-ledaren också släppas fram av Vänsterpartiet.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har sagt att även hans parti lämnat in en lista på krav och att man för samtal med Löfven på egen hand.

I flera av riksdagens andra partier finns en oro för vilken påverkan V kommer ha på en ny S-ledd regering.

Lars Adaktusson, riksdagsledamot och andre vice ordförande i Kristdemokraterna, höjer nu ett varningens finger till C och L, som båda sagt att varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet ska få något inflytande.

– Det blir mer och mer uppenbart att V är en aktiv del av det som pågår nu. Vi som parti känner oro för att de ska få ett betydande politiskt inflytande. Det är viktigt att påminna om när man diskuterar den här nya regeringskonstellationen över blockgränsen, säger Adaktusson.

”Han spelar en roll”

Han påminner om att Jonas Sjöstedt varit tydlig med att V för samtal med S om regeringsfrågan.

– Det innebär att han spelar en roll. Då menar jag att det finns all anledning att känna oro och höja ett varningens finger om att detta riskerar att leda Sverige i helt fel riktning.

Även om inte C och L förhandlar direkt med V så finns det en risk att man bidrar till att Sjöstedt får inflytande, menar Adaktusson.

– Jag har naturligtvis respekt för att C och L fattar sina beslut och har sina interna processer. Men jag känner ju också efter den här valrörelsen, och inte minst med tanke på att vi går mot en relativt allvarlig lågkonjunktur, att det finns anledning att vara orolig när det gäller den ekonomiska politiken. Med V:s inflytande är risken stor att situationen blir allvarlig för svensk del.

När C och L tidigare röstade nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister gjorde man det för att man ville hindra Sverigedemokraterna från inflytande. Men enligt Adaktusson, vars parti röstade för M-ledaren, är det inte samma sak.

– Vi har aldrig haft några tankar på att förhandla med SD eller att bilda regering med dem. Det är stor skillnad. Här är det frågan om någon form av organiserat samarbete där V finns med vid bordet även om inte C och L sitter vid bordet just då.

”Vi förhandlar inte med V”

För Centerpartiets del svarar Fredrick Federley, EU-parlamentariker och andre vice partiordförande.

– Vi har hela hösten jobbat för att få fram en regering som är beroende av vare sig V eller SD. Det vet Lars Adaktusson.

– Nu har vi under en längre tid försökt med väldigt många olika typer av lösningar. Men det har alltid varit minst ett parti som blockat alla möjliga vägar framåt. Då har vi sagt att vi ger S en chans att ge ett politiskt bud som är möjligt för oss att kunna försvara politiskt. De förhandlingarna pågår just nu, där förhandlar vi inte med V.

Federley är tydlig med att en S-ledd regering som C eventuellt skulle acceptera inte får vara beroende av V när det gäller budgeten.

– Vi vill inte hamna i att en ny regering är beroende av budgetförhandlingar med V eller SD. Det är ju vad vi jobbar på för fullt.

Fredrick Federley menar att Adaktusson har ett tydligt syfte med sitt utspel.

– Han tror att någon variant av skrämsel med Vänsterpartiet gör att vi får en intern revolution i vårt parti så att de här förhandlingarna slutar.

Adam Alfredsson, pressekreterare hos Liberalerna, säger:

– För att stänga ute ytterkantspartierna från politiskt inflytande, ta ansvar för Sverige och få igenom liberal politik försöker vi hitta ett budgetsamarbete i mitten. Vi är inte beredda att ta aktivt stöd av något ytterkantsparti.

ANNONS