M:s coronakrav: slopa arbetsgivaravgift och betala hyran

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-23

Alla företag ska slippa betala arbetsgivaravgift under april och maj.

Och staten ska betala halva hyra för restauranger, hotell och butiker.

Nu kräver Moderaterna att regeringen går fram med exceptionella åtgärder för att rädda svenska företag och jobb.

Coronavirusets spridning hotar inte bara människors hälsa och innebär stora påfrestningar för sjukvården.

Svenska företag och löntagare drabbas redan hårt.

Den senaste tiden har regeringen, och samarbetspartierna C och L, presenterat flera åtgärder för att dämpa nedgången.

Oppositionen har stöttat planerna, men nu kräver Moderaterna ytterligare åtgärder - och det snabbt.

Moderaterna kräver att regeringen går fram med exceptionella åtgärder för att rädda svenska företag och jobb.

M-ledaren Ulf Kristersson och ekonomiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterade i dag flera förslag man vill att regeringen ska lägga fram. Om inte mer görs snabbt kommer företag att gå under och massvis av löntagare att drabbas, var budskapet.

Partiet kommer ta upp sina krav när Stefan Löfven i morgon samlar alla partiledarna för samtal, via videolänk.

Vill slopa arbetsgivaravgift

Framför allt vill M att regeringen ska besluta om mer pengar i direkt stöd till företagen, i stället för att som tidigare, mest agera via lån.

Partiet vill att flera mycket drastiska åtgärder ska genomföras. Det största förslaget handlar om att man vill att alla företag i Sverige ska slippa att betala arbetsgivaravgift under april och maj, en skattesänkning som skulle kosta staten 72 miljarder kronor.

Dessutom vill man att staten ska betala halva hyran för företag i extra utsatta branscher - restauranger, hotell och butiker. Det skulle kosta statskassan sex miljarder kronor.

– Det är bättre att ta i rejält och visa att vi menar allvar. Om man i praktiken stoppar in 80 miljarder omedelbart på två månader och sedan är beredd att förlänga det två månader i taget, då markerar man rätt ordentligt att det finns statliga pengar som gör att saker inte går överstyr, säger Kristersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att regeringen hela tiden för samtal med näringslivet, fackföreningsrörelsen och även Moderaterna.

– Vi tittar naturligtvis på de olika förslagen som finns och jag har haft som princip under hela den här tiden som finns att inte argumentera emot förslag. Jag lyssnar på alla förslag och så tittar vi på vad vi bedömer är möjligt och lämpligt i varje enskilt skede, säger hon.

Redan presenterat åtgärder

Finansministern utlovade också ännu en extra ändringsbudget inom kort.

Regeringen har, sedan Coronaviruset började spridas i Sverige, bland annat tagit över sjuklöneansvaret från företag och gjort det möjligt att skjuta upp arbetsgivaravgiften. Dessutom har man infört möjlighet för så kallad korttidspermittering.

Centerpartiet, som budgetförhandlar med regeringen, tycker M:s förslag är bra.

– Det är bra att M gör samma analys som C, och som vi tagit upp vid flera tillfällen. Sveriges företag måste få sänkta kostnader och bättre förutsättningar att klara krisen för att hindra att arbetslösheten skenar iväg, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson.