Reinfeldts nya lösning: Så ska kriminella gängen knäckas

Publicerad 2018-07-01

Socialdemokraterna och Alliansen lovar fler poliser – särskilt till förorten.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt anser däremot att alternativ till polisen behövs.

– En modell är något vi kallar AMP, där man anställer särskilda områdesansvariga som skapar trygghet, säger han.

Fredrik Reinfeldt har lämnat inrikespolitiken, men lägger fortfarande fram politiska förslag.

Den förre statsministerns lösning på hur kriminaliteten ska stoppas i samhället är att en grupp aktörer får betalt för att skapa trygghet.

Metoden är mycket mer effektiv än att bara tillsätta fler poliser, menar han.

– Poliser behövs, men poliser som är på plats och som är bekanta med medborgarna. En annan modell är något vi kallar AMP (Affärs- och medborgarplats), där man anställer särskilda områdesansvariga som skapar trygghet. Närvaron av fler vuxna som kontrasterar ungdomsgäng som styr är en bra början, säger Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt är sedan ett år tillbaka ordförande i Trygghetskommissionen, ett initiativ från branschorganisationen Svensk försäkring. Kommissionens uppgift är att ta fram förslag på hur kriminaliteten i samhället ska minska, med fokus på vardagsbrottslighet.

Fler poliser har inte hjälpt

I kommissionens senaste rapport skriver Reinfeldt att det pågår en auktion från politiska partierna om hur många nya poliser som ska tillsättas. Han konstaterar också att satsningar på fler poliser historiskt inte haft den effekt man önskade.

”Det är tydligt att det finns en brist på evidensbaserad kunskap som kan vägleda debatt och åtgärder”, skriver han vidare.

– Jag utvärderar inte andra partier. Jag bara säger, ska polisen göra skillnad i enklare brottslighet, då måste de vara mer närvarande hos medborgarna. Vår utgångspunkt är att andra samhällskrafter ska aktiveras, säger Fredrik Reinfeldt.

För att det ska bli kontinuitet i arbetet anser han att aktörer som skapar trygghet ska få betalt.

– Man ger ett AMP ansvar för ett torg eller en del av ett område, där de får pengar via fastighetsägare eller kanske via kommunala stöd. Eller via köpmän som får betala en viss avgift.

Gå på de kriminellas närvaro

Är inte detta polisens uppgift?

– Jo, men det man kallar ”community policing” i andra länder har vi väldigt lite i Sverige. Vi har sett exempel där man använder områdesväktare, vilket fungerar bra. Men det är viktigt att de är anställda som har detta över tid, för att skapa kontinuitet.

Du var statsminister i åtta år, kunde inte du gjort mer då?

– Nu jobbar jag åt Svensk försäkring och jag har haft ett år att fördjupa mig om det här. Jag har skrivit en bok om mina år som statsminister, jag återgår inte att utvärdera det här.

Hur viktigt är det att komma tillrätta med de problem som finns i de utsatta områdena?

– I de socialt utsatta områdena regerar de alternativa rättssystemen tills någon ändrar på det. Ska man göra skillnad i de här områdena ska man gå på närvaron av gängen och de kriminella nätverken som i grunden styr mycket av området, och som har en negativ påverkan på vem som vågar stanna, vem som vågar bli köpman, eller av andra skäl driva affärer.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!