Nu krävs tillstånd för att tigga i Eskilstuna

Kommunen får tummen upp av Förvaltningsrätten

Publicerad 2019-06-24

Hädanefter måste den som vill tigga för sin försörjning i Eskilstuna söka tillstånd hos polisen.

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt att ta ut en avgift och kräva att den som vill be om pengar identifierar sig.

– Man måste söka tillstånd vid varje tillfälle, i princip kan det handla om varje dag, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S).

Eskilstuna kommun har valt en annan modell än förbud för att försöka sätta stopp för tiggeriet i kommunen.

I juni förra sommaren röstade politikerna ja till ett förslag om att införa ett krav på tillstånd för passiv pengainsamling. Ansökan ska ske hos polisen och för att få det måste man betala en avgift, cirka hundra kronor, och kunna visa giltig id-handling.

Tummen upp för tillstånd

Men Länsstyrelsen satte stopp för planerna en månad senare, vilket sedan överklagades av Eskilstuna. Och nu får alltså kommunen tummen upp av Förvaltningsrätten, vilket innebär att tillståndskravet träder i kraft inom kort.

Socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson är nöjd i dag.

Han menar att tillståndskravet, som tagits fram i samarbete med Centerpartiet och Moderaterna, är en bättre lösning än ett förbud. Till exempel ger det möjlighet att sätta stopp för tiggeri även på mark som inte är kommunens egen, som utanför handelsplatser och affärer.

– I en stad som Eskilstuna med över 100 000 invånare har vi ett 50-tal personer som lever i den här utsatta situationen och som bor olovligen i skog och mark, säger Jansson.

Vill minska tiggeriet

För att få rätt att tigga i Eskilstuna måste man hädanefter både betala en avgift och kunna stryka sin person med giltig id-handling. Vid varje tillfälle krävs ett nytt tillstånd.

Vad händer om man struntar i att söka tillstånd?

– Kontrollen av efterlevnaden måste göras av polisen eller den som polisen utser, till exempel ordningsvakter. Har man inte ett giltigt tillstånd så måste man lämna platsen, säger Jansson.

Är tanken att det ska vara så dyrt och krångligt att det inte ska vara värt att tigga i Eskilstuna?

– Det är en del av det, men det finns också en humanistisk hållning som handlar om att tvinga fram en kontakt med myndighets-Sverige. Det här är människor som lever i ett extremt skuggsamhälle. Vi vet att de pengar man jobbar ihop, i den mån det ens blir något, inte stannar i den egna fickan utan det är någon annan som tar profiten.

Har kritiserats

Eskilstuna kommuns planer har väckt både kritik och intresse de senaste åren.

Många av dem som tigger i Sverige är romer från Rumänien och Bulgarien som saknar personnummer och giltiga id-handlingar, vilket gör det svårt för dem att få tillstånd.

Stadsmissionen i Eskilstuna har tidigare särskilt lyft risken för att kvinnor i de utsatta grupperna kan komma att drabbas hårt om ett tillståndskrav införs.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att han följer Eskilstuna kommuns planer med intresse.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!